U bent hier

Diamantmuseum Grobbendonk (gesloten)

Door de opkomst van de diamantnijverheid op het einde van de 19de eeuw ontstond er een ware economische revolutie in onze streek. Vele arme Kempenaars waren maar al te graag bereid om het nieuwe beroep van diamantbewerker aan te leren. De Antwerpenaars Hendrik Cassiers en Frans Dela Montagne hebben hier de grondslagen gelegd voor een bloeiende diamantnijverheid. Grobbendonk werd een gekend slijpersdorp naast Nijlen, Herenthout, Bevel, Kessel, Vorselaar en Berlaar.

 

Diamantmuseum Grobbendonk plaatst de topstukken in een online tentoonstelling en organiseert elk jaar een unieke diamantactiviteit in de gemeente Grobbendonk.

 

Tachtig ateliers, met meer dan 4000 Grobbendonkenaren die er werkten. Je kunt het je nauwelijks nog voorstellen, maar enkele decennia geleden was het Kempense Grobbendonk na Antwerpen het belangrijkste centrum van diamantbewerking. Nu zijn er nog enkele vakmannen die ‘het steentje’ bewerken. En er is het Diamantmuseum, waar de schitterende – het woord is op zijn plaats – traditie in ere wordt gehouden. Het museum doet het verhaal van de ontginning van diamant tot de ultieme bewerking, het slijpen. Je ziet er hoe de uitrusting van de bewerkers door de tijd heen evolueerde en hoe diamanten werden en worden verhandeld.

Patike
Kabienstraat
2a
Grobbendonk
Vlaanderen
+32 (0)14 51 43 94

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN