U bent hier

Design museum Gent

De vaste opstelling werd volledig herzien en heropende haar deuren op 17 mei 2018. Het museum toont een gevarieerde selectie van bijna 200 objecten van 1880 tot vandaag. De opstelling focust op de objecten zelf, als individuele vertellers van verhalen. Verschillende betekenislagen doorheen de opstelling brengen collectiestukken met elkaar in verband en stellen zo de bezoeker in staat de objecten op verschillende manieren te bekijken en te ervaren.

Van de Velde, Horta: velen associëren deze groten met architectuur, maar nu noemen we hen ook ‘designers’. In dit museum vind je werk van hen, in een van de mooiste art nouveau-collecties van het land. Het museum bevindt zich in een prachtig 18de-eeuws ‘hotel’, dat je onderdompelt in de leefwereld van de Gentse burger. In 1992 kwam er een moderne vleugel bij.

De "oude" museumcollecties bevatten vooral 17de- en 18de-eeuws meubilair dat opgesteld staat in de stijlvolle interieurs van het Hotel de Coninck. Absoluut hoogtepunt is de nog originele eetkamer, waarin de houten kroonluchter, werk van de Gentse beeldhouwer J. F. Allaert, op zijn oorspronkelijke plaats hangt.

 

Het Design museum Gent bezit één van de mooiste art nouveau-collecties van het land.

Belangrijke Belgische kunstenaars zoals Henry van de Velde, Victor Horta, Paul Hankar, Gustave Serrurier-Bovy en Philippe Wolfers vinden er hun plaats naast buitenlandse ontwerpers.

De art deco en de toegepaste kunsten uit het interbellum zijn vertegenwoordigd door o.a. Albert Van huffel, Huib Hoste, Le Corbusier, Emile Lenoble, Jean Sala, Jean Puiforcat, Gabriel Argy-Rousseau, Maurice Marinot, Claudius Linossier, Gaston Eysselinck, Emile Ruhlmann, Chris Lebeau.

De collecties uit de jaren 1970 en 1980 worden gedomineerd door enerzijds de belangrijkste Belgische ontwerpers zoals Pieter De Bruyne en Emiel Veranneman en anderzijds de Italiaanse vormgeving met  groepen als Alchimia en Memphis en hun verrassende sculpturale meubels met vrolijke heldere kleuren en grappige decoratieve elementen.

Wist u dat het Design museum Gent over een carrousel beschikt? “La Giostra” is weliswaar geen molen met op- en neergaande paarden, maar met dansende waterketels, koffiekopjes, kurkentrekkers, …. “La Giostra” is een idee van Alessandro Mendini voor droomfabriek Alessi.

Het museum is beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Design museum Gent beschikt niet over een lift, de verdiepingen zijn enkel via trap bereikbaar.

 

Design museum Gent krijgt 2,5 miljoen euro voor nieuwe vleugel. (Persbericht september 2017)

Het Design museum Gent krijgt 2,5 miljoen euro FoCI-subsidie van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz voor de uitbreiding van het museum met een nieuwe vleugel. Eerder trok de Stad al 4,3 miljoen euro uit voor het museum. De nieuwe vleugel biedt onderdak aan snel wisselende tentoonstellingen, workshops, horeca en een lift.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

 

 

SNEAKERS

Open: 
maandag tot en met zondag (niet op woensdag!)
Gesloten: 
woensdag en op Kerst en Nieuwjaar
Prijs: 
€10,00
volwassenen
Korting: 
€8,00 - €6,00 - €2,00
€8,00: Lerarenkaart/Groepen van minimum 15 personen - €6,00 Uitpas en Gentenaars - € 2,00: Jongeren tussen 19 en 26 jaar, Ben je Gentenaar en heb je recht op een verminderd tarief? Koop je UiTPAS voor € 1 en betaal slechts € 1,60 per bezoek.
Gratis: 
Onder de 19 jaar,
Combiticket: 
CityCard Gent* 48u: € 30,00 - CityCard Gent* 72u: € 35,00 - Met deze kaart krijg je toegang tot de belangrijkste Gentse musea, historische huizen en attracties, een gratis gegidste boottocht, gratis openbaar vervoer, hop on hop off watertram (1 dag) & huur van een fiets (1 dag). De CityCard wordt verkocht: • het infokantoor van Visit Gent (Sint-Veerleplein 5) • de deelnemende musea en bezienswaardigheden • de Gentse hotels • de verkooppunten van de vervoersmaatschappij De Lijn.
Uren: 
9.30 tot 17.30 uur
Zaterdag, zondag, feestdagen en schoolvakanties: van 10:00 tot 18:00.
Trein: 
Gent-Sint-Pieters of Gent-Dampoort. Vanaf het station Gent Sint-Pieters is het museum te bereiken met tramlijn 1, 4 (halte Korenmarkt of Gravensteen). Vanaf het station Gent-Dampoort met buslijn 3, 17, 18, 38 en 39 (tot halte Korenmarkt).
Tram: 
1 of 4 halte: Korenmarkt of Gravensteen
Bus: 
3, 17, 18, 38, 39 halte: Korenmarkt
Jan Breydelstraat
5
Gent
Vlaanderen
+32 (0)9 267 99 99