U bent hier

De Vlierbes - Heemkundig museum Tempelhof

In het museum maak je kennis met het leven ‘zoals het was’ in de Kempen. Dat betekent voor Beerse tot ca. 1960 onder meer de steenbakkerijnijverheid, met haar kleiputten, steenfabrieken, droogloodsen en… hard labeur. Hard werken was het ook in de Kempense landbouw, met zijn schrale grond. Ook dat komt in het museum aan bod. Verder is er het religieuze leven van vóór het Vaticaans Concilie, met zijn bedevaarten, devotie(prentjes), bidprentjes, kerkschatten en feestelijkheden. En dat ook de stille Kempen niet ontsnapten aan oorlogsgeweld, zie je aan het oorlogsgeld en de oorlogsbrieven. Bijzonder is de verzameling Kempense kleren: veelal sober, soms feestelijk.

Om de twee jaar werden enkele zaaltjes grondig vernieuwd, zodat ook de bezoekers van Beerse en Vlimmeren geregeld met een opgefrist museum geconfronteerd werden. Ook de uitbreiding met het koetshuis in 1994 schiep nieuwe mogelijkheden, o.a. voor de ontvangst van bezoekers in een gezellig museumcafé.

Kern van de collectie was de verzameling van Beerses eerste heemkundige, Karel Van Nyen (1864-1951). Met name zijn rijke collectie over de Sint-Corneliusverering..

Open: 
Na 3 december 2017 zal het museum voor onbepaalde tijd gesloten zijn in verband met de ontwikkeling van het Nieuwe Dienstencentrum in Beerse.
Bus: 
Antwerpen-Turnhout Halte: Gierleseweg
Bisschopslaan
1
Beerse
Vlaanderen
+32 (0)14 61 68 99

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN