U bent hier

China Museum Scheut

Dit museum, gelegen in een klooster van missionarissen, schetst de verschillende aspecten van het culturele, artistieke en folkloristische leven van het oude China. Vele sierlijke en opvallende voorwerpen werden naar Europa gebracht door de congregatie van de Scheutisten, met als doel de jonge kandidaat-missionarissen vertrouwd te maken met de Chinese cultuur.

 

Geschiedenis

In 1862 stichtte pater Theophiel Verbist de congregatie van de 'Missionarissen van Scheut'. De congregatie werd gesticht voor de evangelisatie van China. Jonge Scheutisten die naar China zouden afreizen werden voorbereid op hun vertrek door de studie van taal en cultuur. Een paar voorwerpen uit China werden opgestuurd als didactisch materiaal. Er is onder meer een collectie Chinese munten die later de aanzet werd tot de uitbouw van een permanente tentoonstelling. Het China Museum van Scheut bevat een verzameling waardevolle voorwerpen die missionarissen uit China hebben meegebracht of opgestuurd.

 

Het Museum

In een eerste afdeling maakt de bezoeker kennis met de Chinese taal en haar schrijfwijze. Deze afdeling bevat tevens een verzameling van Chinese munten. Er zijn exemplaren te zien van wat men "spadegeld" en "mesgeld" noemt en waarvan de oudste stukken dateren van vele eeuwen voor onze tijdrekening.

Een tweede afdeling geeft een beknopt overzicht van het Chinese en Mongoolse volksleven met o.a. sieraden, schoeisel, porselein, schotglazuur, muziekinstrumenten, kunstvoorwerpen, gebruiksvoorwerpen, ...

Het volksgeloof en de verschillende godsdiensten, met aandacht voor het confucianisme, taoïsme, lamaïsme en vooral het boeddhisme, worden behandeld in een derde afdeling. Er is ook tempelgerief te zien.

Over China en het Christendom handelt een vierde afdeling. Er wordt kort verwezen naar de drie historische ontmoetingen van het christendom met China. In 1865 gingen de Scheutisten er aan het werk. Er wordt uiteraard ook aandacht besteed aan het werk van Scheut in China.

 

Open: 
Maandag tot en met vrijdag
Gesloten: 
Zaterdag en zondag
Prijs: 
Gratis
Uren: 
9 tot 12 en van 14.30 tot 18 uur
Bus: 
126, 127, 128, 129, 136, 137
Ninoofsesteenweg
548
Anderlecht
Brussel
+32 (0)2 526 14 00
+32 (0)2 521 21 63

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN