U bent hier

CC De Brouwerij (Fransmansmuseum - Käthe Kollwitz Museum)

CC De Brouwerij is een gerestaureerde 18de-eeuwse brouwerij gelegen in het centrum van Koekelare.

 

Fransmansmuseum

Het museum is ingericht in de bijgebouwen van de brouwerij Christiaen. Het waren de paardenstallen, bergruimten en de hopkelder. Het Fransmansmuseum is een eerbetoon aan de vele Vlaamse seizoensarbeiders die destijds om den brode naar Frankrijk trokken. Men noemde ze “de Fransmans”. Zij verrichtten er onmenselijk zwaar labeur op de bietenvelden, in de cichoreiasten (drogerijen), suikerfabrieken, de vlasoogst en steenbakkerijen. Zij werden geëerd boven de arbeiders uit andere landen, omwille van hun ontembare werkkracht en hun vakmanschap. Zo hebben zij mede door hun inzet van “arm Vlaanderen” een beetje “rijker Vlaanderen” gemaakt. Bekijk ook de film "Les Godverdommes sont là" en leef je helemaal in in de wereld van de Fransmans.

In het museum wordt hun verhaal verteld, een verhaal van labeur, miskenning en armoede. Het museum biedt een 'huis' van een Fransman, de unieke film en een nagebootste ast.

Vergeet na uw bezoek zeker niet het monument aan de Fransmans te bezoeken, deze vind je naast de Sint-Martinus kerk.

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Käthe Kollwitz Museum

Het vernieuwde Käthe Kollwitz Museum bevindt zich vanaf nu in de vroegere Moutzolder van de oude Brouwerij. In het Käthe Kollwitz Museum vind je enkele originele kunstwerken van deze Duitse kunstenares. Aan de hand van haar expressionistisch werk merk je hoe Käthe in opstand kwam tegen oorlog en armoede. Het museum benadert ook Käthe Kollwitz als moeder van haar gesneuvelde zoon Peter. Haar zoon Peter sneuvelt al meteen bij zijn aankomst aan het front in de Westhoek tijdens WO I.

Käthe Kollwitz is in Vlaanderen vooral bekend om het Treurend Ouderpaar, een beeldenpaar dat je kan bewonderen op het Duits militair Kerkhof in Vladslo (Diksmuide) op vier kilometer van het museum.

 


Open: 
Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17 uur (woensdag enkel in de namiddag). Van 15 juni tot en met 15 november ook op zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17 uur.
Gesloten: 
Maandag, woensdagvoormiddag, zaterdag en zondag (van 16 november tot 14 juni)
Prijs: 
€5,00
Volwassenen
Korting: 
€4,00
65+ - €3,50: Kinderen (6-12), Groep (min. 10 personen)
Gratis: 
Kinderen (0-6), inwoners van Koekelare
Trein: 
Diksmuide
Bus: 
64 halte Koekelare Eikendreef
Sint-Maartensplein
15 B
Koekelare
Vlaanderen
+32(0) 51 61 04 94