U bent hier

Belevingscentrum ’14-’18

Het Belevingscentrum ’14-’18 focust op de Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt op de mensen die deze oorlog beleefden. Centraal staan historische personen, levensverhalen en anekdotes die je mee getuige maken van de gruwel die deze oorlog met zich mee bracht.

Het Belevingscentrum is ondergebracht in het imposante ursulinenklooster van Tildonk, een historische en symbolische plek. Het was de uitvalsbasis van waaruit de Duitse generaal von Beseler de belegering van Antwerpen coördineerde. Na de Val van Antwerpen werd hier bovendien de overgave bezegeld. Het gedetailleerde oorlogsdagboek van de zusters ursulinen geeft een goed beeld van hoe het leven in het klooster er aan toe ging.

De zes ruimtes en de kloosterpandgang hebben telkens een andere invulling. De pandgang verbindt de kamers en brengt aan de hand van tijdlijnen en citaten het nationale en internationale oorlogsverhaal in beeld. De kleuren op de wanden leiden je van de invalsruimtes (augustus en september 1914) naar de bezettingsruimtes (oktober 1914-november 1918).

In de eerste invalsruimte leer je twaalf historische personen kennen die elk op hun manier de Eerste Wereldoorlog beleefd hebben: onder meer een landbouwer, een Belgische generaal, een Duitse militair en uiteraard een Tildonkse kloosterzuster. Via audiofragmenten leer je hun levensverhaal kennen.

Het grote scherm in de tweede invalsruimte geeft een overzicht van militaire bewegingen in Vlaams-Brabant.

In de verduisterde belevingsruimte laten geluidsfragmenten je voelen hoe de oorlogsjaren gewogen hebben op de bevolking.

In de drie laatste zalen komt de geschiedenis van de zusters ursulinen aan bod. Zij hielden nauwgezet dagboeken die unieke getuigen zijn van de kloostergeschiedenis. Hier vind je ook thema’s die de oorlogsperiode overheerst hebben, zoals voedselschaarste en vrijheidsbeperkingen. Affiches roepen de sfeer van de bezetting op en je komt te weten wat de mensen toen letterlijk op hun bord kregen.

Toch wel zware kost, die Eerste Wereldoorlog. Laat het allemaal even bezinken bij een lekker streekbier en/of streekgerecht in restaurant-brasserie My Resto Engelenburcht. Je hoeft er zelfs de deur niet voor uit.

 

De Haikuboom in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk

Schrijf je zelf graag een haiku rond het thema oorlog en vrede? Dien je haiku in en misschien krijgt die wel een plaats in de Haikuboom in de kloostertuin van de Engelenburcht in Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

Air Max
Open: 
dinsdag - zondag (Open op feestdagen)
Gesloten: 
op maandag, Kerstmis en Nieuwjaar.
Prijs: 
€3,00
volwassenen vanaf 26 jaar
Korting: 
€1,00
>12 - <26 jaar / Groepen vanaf 20 personen
Gratis: 
<12 jaar / Begeleiders van mensen met een beperking op vertoon van begeleiderspas / Leraren op vertoon van lerarenkaart
Combiticket: 
Combinatiebezoek Bibliotheektoren Leuven: twee euro korting op standaardtarief
Uren: 
van 10 tot 17 uur.
Trein: 
station Wespelaar-Tildonk of Hambos (beide op 2 km)
Bus: 
bushalte voor de deur (https://www.delijn.be/nl/haltes/halte/301861#2)
Kruineikestraat
5a
Tildonk
Vlaanderen
0032+ (0)471 97 36 42

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN