U bent hier

Begijnhofmuseum

De begijnen, wie waren ze? Hoe leefden ze? Waarom kozen ze voor hun typische leven? Hoe beleden ze hun geloof? In een stukje Cultureel Werelderfgoed – het begijnhof van Turnhout staat sinds 1998 op de gelijknamige Unesco-lijst – biedt dit intieme museum een antwoord op deze vragen. De collectie komt uit het bezit van de Turnhoutse begijnen. Zij kochten, als gemeenschap of als individu, kunstwerken en andere voorwerpen om het begijnhof aan te kleden. Of ze brachten kunst uit hun familiebezit mee naar het begijnhof. Maar je maakt ook kennis met hun dagelijkse beslommeringen. De oudste stukken gaan terug tot de eerste helft van de 15de eeuw.

 

Vaste collectie

'Begijnhof 56' is een echte, oude begijnenwoning. Hier woonden tot de jaren '70 acht arme begijnen samen in het Sin-Jansconvent. Alle voorwerpen in het museum hebben dan ook ooit toebehoord aan Turnhoutse begijnen. Een geluk, want zo ontdek je het grote verschil tussen een kloosterzuster en een begijn. Een begijn legde geen gelofte van armoede af. Als ze rijk was, kon ze zich alles veroorloven. Als ze arm was, moest ze werken. Dat verschil zie je ook in de collectie. Die bevat meubels (kasten, tafels, stoelen, …), kunstvoorwerpen (schilderijen, beelden, …), religieuze stukken, boeken, maar ook huishoudelijke spullen en gereedschap dat begijnen gebruikten.

 

Het museumgebouw

Pastoor Johannes Mermans woont van 1677 tot 1697 in deze woning. In 1693 sticht hij er het Sint-Jansconvent, genoemd naar zijn eigen patroonheilige. Na zijn overlijden, krijgen acht armere meisjes/vrouwen uit zijn geboortestreek de kans om begijn te worden. Ze mogen kosteloos in het convent wonen en krijgen nog voordelen waardoor ze zich geen zorgen moeten maken over eten, drinken en onderdak.

 

Van pastorie over convent naar museum.

In 1953 geeft het OCMW De Vrienden van het Begijnhof de toestemming om de oude voorwerpen van de begijnen te verzamelen op het gelijkvloers van het convent. Het museum opent één dag per week. Op de verdieping woont nog één begijn. Het museum evolueert van twee kamers naar de hele voorbouw. In 1998 wordt de achterbouw bij aangesloten en krijgt het museum zijn huidige oppervlakte.

 

Crowdfundingsactie.

Het Turnhoutse begijnhof deed in 2000 een belangrijke ontdekking. Een waardevol processionale, een zestiende-eeuws boek vol gregoriaanse gezangen, lag er onder het stof. Door de slechte staat kunnen ze het echter niet publiekvertonen. Het Begijnhofmuseum zet daarom een crowdfundingactie op poten om het boek volledig te digitaliseren.

 

Topstukken:

Maquette van de kerk van het Heilig Graf - Beeld van Catharina van Alexandrië – Processionale – Zoutvatje - Reliekbeursjes

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home - begijnhofmuseum


Open: 
Dinsdag t.e.m. zaterdag Het museum kan ook bezocht worden onder begeleiding van een gids (€50). Op 24 december geopend van 14 tot 21 uur: Kerstmis op het hof.
Gesloten: 
Maandag - 1 en 2 januari, 01 en 29 mei, 11 juli, 15 augustus 11 november, 25 en 26 december 2014.
Prijs: 
€5,00
18- tot 65-jarigen
Korting: 
€3,00
65-plussers, studenten, leerkrachten, groepen en leden van bepaalde verenigingen zoals CJP, OKV, Toerisme Vlaanderen, Herita en Steunpunt Vakantieparticipatie
Gratis: 
jonger dan 18 jaar, leden van verenigingen zoals Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Taxandria, Turnhout, Wereldcentrum van de Speelkaart, Vrienden van het Begijnhof van Turnhout, ICOM, Toeristische Attracties en journalisten
Combiticket: 
€7,50 (geldig in: Begijnhofmuseum, Nationaal Museum van de Speelkaart en Taxandriamuseum)
Uren: 
14 tot 17 uur (zondag van 11 tot 17 uur).
Trein: 
Turnhout (Een wandeling van het station tot aan het Begijnhofmuseum duurt zo'n 15 minuten)
Bus: 
415, 416, 417 (halte: Grote Markt) (Er stoppen heel wat lijnbussen op de Grote Markt. Een wandeling van daar tot aan het Begijnhofmuseum duurt zo'n 10 minuten.)
Begijnhof
56
Turnhout
Vlaanderen
+32 (0)14 42 12 48

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN