U bent hier

Architectuurmuseum: De Loge (in 2013 verhuisde het museum naar CIVA)

In het Museum voor Architectuur - De Loge, gehuisvest in het uitzonderlijke kader van een voormalige vrijmetselaarsloge, waarvan het originele decor bewaard gebleven is, kunnen de AAM op permanente basis tekeningen, foto's, maquettes en meubelen aan het publiek tonen. Het museum is verbonden aan de Archives d'Architecture Moderne (AAM), die een indrukwekkende verzameling bezitten over de architectuur in ons land van 1800 tot vandaag.
 

In 2013 verhuisde het museum naar een ruimte op de begane grond van de CIVA, eveneens in Elsene, en kregen de archieven en museum de huidige naam.

 
Brussel en architectuur, ze hadden niet altijd een voorbeeldige relatie, maar sinds mei 2002 heeft de hoofdstad er een architecturaal pareltje bij: geen gebouw maar een museum. Het Archief van de Moderne Architectuur, waar het uit is gegroeid en dat behalve de vaste ook de thematische tentoonstellingen mogelijk maakt, behoort in Europa tot de belangrijkste in zijn soort. De collecties bestaan uit plannen, maquettes, voorwerpen, meubels, foto’s, affiches, briefwisseling ... Je ontmoet hier 200 grote namen uit de moderne architectuur van 1875 tot nu, onder wie Bascourt, Bourgeois, Braem, De Koninck, Horta, Lacoste, Le Corbusier, Pompe…
 
Het is een centrum voor hedendaagse kunst en aanverwante culturele praktijken. De Loge ontleent zijn identiteit zowel aan de specificiteit van het patrimonium waarin het gevestigd is, als aan het engagement en de doelstellingen van de initiatiefnemers. Het programma richt zich op noties van ruimte, leefomgeving, gebruik. De Loge benadrukt experiment, onderzoek en presentatie.
 
Het programma van De Loge is een platform voor uitwisseling en discussie. Het bestaat uit ontmoetingen, conferenties en tentoonstellingen. De Loge biedt kunstenaars de kans zich te ontwikkelen en nieuwe projecten te presenteren. Het accent ligt op jonge creaties, maar projecten van meer gevestigde kunstenaars waarvan de praktijk aansluit bij actuele kwesties zijn evengoed welkom. 
 
Het museum bevindt zich in de voormalige vrijmetselaarsloge Le Droit Humain uit 1934, zelf een creatie van een grote Belgische architect: Fernand Bodson (1877-1966). Ook de inrichting bleef bewaard.
 


Air Max
Kluisstraat
86
Elsene
Brussel
+32 (0)2 649 86 65
+32 (0)2 642 24 63

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN