U bent hier

Adornesdomein - Jeruzalemkapel

Familie Adornes

De familie Adornes is oorspronkelijk afkomstig uit het Italiaanse Genua. Wanneer Opicius Adornes in de dertiende eeuw tot het gevolg van de Graaf van Vlaanderen toetreedt, verhuist hij naar Vlaanderen en sticht er een nieuwe familietak.

De meest bekende telg is Anselm Adornes, die in de vijftiende eeuw een invloedrijke zakenman, diplomaat en ridder wordt. In diezelfde eeuw ontwikkelt de familie het Adornesdomein, bestaande uit een herenwoning, enkele godshuisjes en de Jeruzalemkapel.

Adornesdomein

Het Adornesdomein is vandaag nog steeds in familiebezit. De graaf en de gravin Maximilien de Limburg Stirum, ondertussen de zeventiende generatie van de Adornesfamilie, zetten zich dan ook met veel overgave in voor het behoud van dit unieke Brugse erfgoed. Daarnaast stellen ze het domein open voor bezoekers. 

De Jeruzalemkapel

De familiekapel wordt ingewijd in 1429 en is geïnspireerd op de Heilig Grafkerk in Jeruzalem. De architectuur, de inrichting en de bijzondere relikwieën vormen een buitengewone illustratie van de grote verering van de Adornesfamilie voor Jeruzalem.

Godshuisjes 
In de godshuisjes maak je via een film en een tentoonstelling kennis met het leven van Anselm Adornes, zakenman, diplomaat en ridder.   

(!) Door de specifieke middeleeuwse architectuur is het voor rolstoelgebruikers niet gemakkelijk om de tentoonstelling te bezoeken. 

 

Archief OKV:

 

logo

Open: 
Van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 17 uur. Vanaf 1/04 tot en met 30/09: open tot 18 u op zaterdag
Gesloten: 
zondag en feestdagen
Prijs: 
€8,00
familie ticket: gratis toegang voor/vanaf het derde kind
Korting: 
€6,00
groepen vanaf 15 personen (*), 65+ / €4,00 jongeren van 7 tot 25 jaar, personen met een beperking / €2,00 per kind bij schoolbezoek (Begeleiders komen gratis mee) (**) / (*) De godshuisjes op het Adornesdomein hebben een beperkte capaciteit. Om een bezoek optimaal te laten verlopen moeten groepen groter dan 20 personen hun komst op voorhand te melden. (**) Plan je een bezoek met je school? Neem dan op voorhand contact op met Louise Janssens de Bisthoven via ljb@adornes.org.
Gratis: 
kinderen tot 6 jaar, gidsen, houders pers- of lerarenkaart
Trein: 
Brugge: Op 30 minuten wandelafstand van het station van Brugge.
Bus: 
De buslijnen 6, 16, 4 en 14 brengen je van het station naar respectievelijk de haltes Coupure en Gouden Handstraat.
Peperstraat
3
Brugge
Vlaanderen
+32 (0)50 33 88 83

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN