U bent hier

2020.4 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2020.4
2020 - 58ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Stephanie Gildemyn heeft haar atelier in een van de gebouwen die de vzw Nucleo in Gent beheert. Het zijn meestal oude schoolgebouwen, die in afwachting van een nieuwe bestemming van nut zijn als haarden van creativiteit.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Bladelin Rogier van der Weyden

Het huidige Middelburg in het Meetjesland dankt zijn naam aan de abdij van Middelburg in Zeeland. Pieter Bladelin verwierf een flinke oppervlakte aan drassige gronden van deze abdij en hij besloot om hier een nieuwe haven te bouwen. 

Kleureyck

Het Van Eyckjaar is nog niet voorbij. In het Designmuseum in Gent kun je momenteel een ‘pigmentwandeling’ maken en experimenten met kleur ontdekken. Curator Siegrid Demyttenaere nodigde designers uit om het Lam Gods tijdens de restauratie te gaan bekijken en zich te laten inspireren.

Deze zomer houdt het Museum voor Schone Kunsten Gent een collectiepresentatie van kunstschilder Gustave Van de Woestyne (1881-1947). Uit zalen en reserves werden rond de vijftig werken bij elkaar gebracht, waaronder het handschrift van zijn Memento, in menig opzicht een merkwaardig document.

Waarom zien we zo graag bloemen en planten? Wat is de relatie tussen mens en natuur? De natuur is voor veel kunstenaars een inspiratiebron omdat ze ons tonen wat we missen. Met Chasing Flowers organiseert Stef Van Bellingen een kunstenparcours in Sint-Niklaas. 

Botanie, of de kennis over planten, is waarschijnlijk een van de oudste wetenschappen op aarde. Of je ze nu als voedsel, medicijn, gif of bouwmateriaal gebruikte, een goede kennis van planten kon je vroeger vooruit helpen in de wereld. 

Het museum Plantin-Moretus bewaart een waardevolle collectie zeventiende-eeuwse tekeningen, waarvan er heel wat prijken op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap. Recent is aan die lijst een bijzonder topstuk toegevoegd: een schetsboek met 43 tekeningen die Peter Paul Rubens maakt toen hij 13-13 jaar was.

Wereldwijd zijn virtuele tentoonstellingen in een stroomversnelling gegaan door de impact van covid-19. Zowat alle grote spelers die hun collectie nog niet digitaal, en het liefst nog driedimensionaal, online hadden staan, deden dat intussen wel.

In het themanummer over en bij de tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie (OKV 2020, nr. 1) staat een portret van Hubert van Eyck dat geplukt is uit het boekje Pictorum aliquot celebrium Germaniae Inferioris effigies, dat verscheen in 1572. 

Librije hertogen van Bourgondië

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt alle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium. Ze biedt toegang tot een schat aan informatie en helpt bij de studie van het verleden en de reflectie over het heden.