U bent hier

2016.2 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2016.2
2016 - 54ste jaargang

Gerelateerde Artikels

De naam Goedele Peeters doet bij ingewijden zeker een belletje rinkelen, maar het grote publiek kent haar minder goed. Ze beweegt zich voornamelijk in het veld van de grafische kunsten en dat is vandaag een ondergewaardeerde discipline.

 

Dat Molenbeek de Gazastrook van Europa genoemd werd, zal niet aan de kanaalzone liggen. Die opgewaardeerde buurt heeft er een culturele trekpleister bij: het MIMA - Millenial Iconoclast Museum of Art.

 

In het Bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg (Beersel) kon u al lambiek en geuze beleven, zoals dat heet, nu kunt u er tot 21 mei ook zien in welke mate bier de samenleving vorm gaf. De tentoonstelling past in het programma van de Biermaand van Vlaams-Brabant en het Lambiekfestival van Beersel.

Nadat de tentoonstelling De heksen van Bruegel in het Museum Catharijneconvent in Utrecht te zien was, is nu het Sint-Janshospitaal in Brugge aan de beurt. De heksen krijgen vrij spel op de spatieuze zolder van het middeleeuwse hospitaal.

 

Totnogtoe bleef de rol van de Belgische kunstenares Marthe Donas in het modernisme van de vorige eeuw wat onderbelicht. Een meeloopster of toch meer dan dat? Die onduidelijkheid wordt met de tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten in Gent overtuigend van tafel geveegd. 

De eerste van 313 tekeningen van de Belgische videast David Claerbout (1969) in Drawings and Studies (2015) is die van een naakte jongen die zijn hoofd afwendt. Zal de toonaangevende kunstenaar, in OKV-Tento 2003 nummer 4 als jong talent voorgesteld, zijn ware gelaat niet laten zien?

Industriële archeologie is een unieke tak: terwijl industriëlen al vanaf Henry Ford verkondigden dat geschiedenis onzin is en enkel de toekomst telt, is het net de geschiedenis van hun innovatiedrang die de archeologen boeit.

In 1971 lanceerde Linda Nochlin de legendarische vraag “Why have there been no great women artists?” Decennia lang discussieerden (vooral) vrouwen over de oorsprong, de reikwijdte en de consequenties van deze probleemstelling. Het feministisch denken gaf aanleiding tot het ontstaan van verschillende stromingen.