U bent hier

2016.1 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2016.1
2016 - 54ste jaargang

Gerelateerde Artikels

We ontmoeten Naomi Kerkhove aan de lange tafel van een leuk etablissement in de buurt van haar momenteel deels ontruimde atelier. Het gebouw in de Paddenhoek in Gent, waar heel wat kunstenaars via vzw Nucleo onderdak vonden, wordt gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming. Naomi Kerkhove is daarom niet werkloos. Integendeel.

Als de Nederlanden zich weer zouden verenigen, dan ligt Turnhout centraal, zoals in de tijd toen de hertogen van Brabant hier hun jachtcentrum hadden. Toch dankt de streek haar bijzondere geschiedenis ook aan haar perifere ligging. Dat komt u te weten in Hotel Taxandria. 

Wie ‘Albrecht en Isabella’ zegt, zegt vaderlandse geschiedenis. Ze behoren zo tot de canon ervan dat ze een plaats kregen in de Dikke Van Dale. Waren de Aartshertogen immers niet de door en door katholieke grondleggers van België? 

De collecties van de Vlaamse erfgoedbibliotheken zitten vol waardevolle verrassingen, maar blijven vaak onder de radar. Niet alleen omdat niet elke cultuurliefhebber de weg vindt naar die instituten, maar ook omdat kostbare parels zoveel zorg vragen dat het niet evident is zomaar te grasduinen. Gelukkig maken digitale alternatieven het mogelijk.

 

De Nederlandse provincie Noord-Brabant komt aardig wat in het nieuws met grote cultuurevenementen. Na het Van Gogh-jaar is er nu ‘Bosch 500’. Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) leefde en werkte wel degelijk in ’s-Hertogenbosch, terwijl Van Gogh in het buitenland echt open bloeide.

In maart van dit jaar kan u in het Gentse S.M.A.K. terecht voor een tentoonstelling met nieuw werk van de in honderden beelden verdwijnende en dan als een lenige katachtige opnieuw verschijnende hongerkunstenaar Rinus Van de Velde.

Enkele jaren geleden maakte OKV een themanummer over ‘Vogels in de kunst’. Het was een bijdrage van Matthias Depoorter. Dat smaakte toen naar meer en bij uitgeverij Athenaeum –Polak & Van Gennep verscheen onlangs een fraai boek Vliegwerk. Vogels in de kunst dat het thema nog uitgebreider behandelt.

Op 5 mei 1835 opende de ‘ijzeren weg’ tussen Brussel-Groendreef en Mechelen, de eerste spoorlijn voor reizigers op het Europese vasteland. In een recordtijd groeide het Belgische spoorwegnet uit tot een fijnmazig web dat van groot belang is geweest voor onze economische ontwikkeling. Train World in Schaarbeek verhaalt de rijke en boeiende geschiedenis van de spoorwegen.