U bent hier

2011.5 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2011.5
2011 - 49ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Nee, je gaat niet op bezoek in het Museum & Tuinen van Buuren in Ukkel, je komt er thuis. Het is het huis van een echtpaar dat de kunst innig lief had en dat de omgeving waarin zij leefden met overleg en met zorg voor de hoogste kwaliteit heeft vorm geven.

2011 is goed op weg om een annus mirabilis, een wonderjaar, te worden voor het Gallo-Romeins Museum. In mei werd het museum bekroond als Europees Museum van het Jaar: de prijs voor het beste nieuwe of recent gerenoveerde museum in de Europese Unie.

Doornik bezit niet alleen de meest merkwaardige kathedraal van het land. Op loopafstand vindt u het meest originele museumgebouw uit de voorbije eeuw. Het werk van een toparchitect voor een topcollectie. Victor Horta ontwierp het gebouw in opdracht van Henri Van Cutsem (1839-1904) die toen de belangrijkste particuliere kunstverzameling in ons land bezat.

Honderd jaar geleden won Maurice Maeterlinck de Nobelprijs voor literatuur. In de Sint-Pietersabdij staat zijn toneelstuk L’Oiseau bleu in de kijker. Het Museum voor Schone Kunsten brengt Maeterlinck en George Minne dichter bij elkaar.

Meesterschilder, boekillustrator, kunstverzamelaar, diplomaat: het zijn enkele bekende kwalificaties die op het rijk gevulde curriculum vitae van Peter Paul Rubens (1577-1640) prijken. Minder aandacht ging er tot op heden naar zijn verdienste als architect en naar zijn faam als kenner van de antieke en eigentijdse Italiaanse bouwkunst. 

Het Belgische Rijksarchief waakt al ruim 200 jaar over de goede bewaring van archieven. Die werden gecreëerd door overheidsinstanties of gedeponeerd door bedrijven, abdijen, politici, families en particulieren die een belangrijke rol speelden in het openbare leven. Het beschikbaar stellen van de archiefbescheiden aan het publiek behoort tot haar hoofdopdrachten. 

Een reeks van 63 papkommen uit de zestiende eeuw is opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Trotse eigenaar is het Maagdenhuismuseum van het OCMW Antwerpen, , maar iedereen kan gaan proeven van de sfeer. ‘Elders in de wereld zijn slechts individuele exemplaren bewaard’.

Joost Maréchal, keramist en glazenier

“Het blijft verbazen dat een getalenteerde kunstenaar als Joost Maréchal in het schemerduister van het verleden blijft gehuld. Hij heeft anders alles mee om onbetwistbaar als een van de groten van de keramiek in België erkend te worden. Maréchal bezit als keramist de nodige durf en nieuwsgierigheid. Hij heeft een heldere visie en weet die in klei te vertalen.”