U bent hier

2010.3 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2010.3
2010 - 48ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Sint-Joris in volle wapenrusting met een schild op de rug (foto Kris Vandevorst, © VIOE)

Muurschilderingen kennen soms een bewogen geschiedenis: van technische moeilijkheden tot overschilderingen die permanent kunnen zijn. Drie sprekende voorbeelden passeren de revue. Zo ontwaarden wetenschappers van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) kwaliteitsvolle muurschilderingen in de Sint-Janskerk in Mechelen. 

Art Brut heeft de wind in de zeilen. De Franse schilder Jean Dubuffet heeft lang alleen gestaan als promotor van die kunstvorm. Maar de tijden zijn veranderd. Sinds meer dan tien jaar werpt het Museum Dr. Guislain zich op als het centrum dat deze kunst uit de marge in Vlaanderen kenbaar maakt. 

Virtuele verhalen

Hoe vaak wandel je in je eigen stad of streek niet voorbij een historisch pand of een andere bijzondere locatie waarvan je je afvraagt wie de architect is of wat er plaats gevonden heeft? Bij een citytrip kijk je snel in je reis- of wandelgids, maar voor dat monument vlakbij doen we dikwijls niet die moeite. 

Rubens doorgelicht

Rubens doorgelicht kan letterlijk en figuurlijk worden opgevat, de ondertiteling verduidelijkt niet het opzet, maar omschrijft het resultaat: Meekijken over de schouder van een virtuoos. Er wordt ons iets wezenlijks beloofd: een esthetische buitenkans. Geen duffe vakliteratuur.

Dicht bij Elsschot

De schrijver Willem Elsschot, pseudoniem van Alfons De Ridder (1882-1960), liet meestal niet in zijn papieren kijken. Op de tentoonstelling 'Dicht bij Elsschot' kan de bezoeker nu tot op een armlengte naderen.

Een statig negentiende-eeuws herenhuis, midden in de Matongewijk, biedt onderdak aan het Camille Lemonnier Museum. Men toont er het legaat van Marie Lemonnier, de dochter van Camille, aan de gemeente Elsene. Die omvat vele kunstwerken, boeken, manuscripten en meubels.

Kris Campo was nog jong toen ze kennismaakte met het pottendraaien. Vijftien was Kris Campo (°1961, Wemmel) toen ze voor het eerst ging potten draaien op een stage bij Athena Brabant. Dat was een kennismaking. Aan de academie leerde ze de techniek en ging dan haar eigen ding doen. 

Het KMSKA, dat de grootste en belangrijkste Ensorverzameling ter wereld bezit, organiseert samen met ING België en Bozar Expo de tentoonstelling 'Ensor ontmaskerd' in het ING Cultuurcentrum te Brussel. Curator Herwig Todts schreef voor OKV een opmerkelijk themanummer.