U bent hier

2008.5 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2008.5
2008 - 46ste jaargang

Gerelateerde Artikels

De titel van dit OKV-themanummer is gebaseerd op de tentoonstelling Door beeldhouwers gemaakt. Die vond dertig jaar geleden plaats in het Stedelijk Museum Amsterdam en bood toen een bilan van de 'postminimalistische', 'postconceptuele' en 'anti-form' sculptuur van de jaren 1970.

Het Europees Keramisch Werkcentrum is een klinkende naam in de kunstenaarswereld. Het biedt beeldende kunstenaars, architecten en ontwerpers van alle slag de gelegenheid om te experimenteren en te creëren in klei en dat in optimale omstandigheden. Een kunstenaar mag een bepaalde periode doorbrengen in het centrum, hij draagt hiervoor wel bij in de kosten. 

De Sint-Carolus Borromeus in Antwerpen is een prachtige barokkerk. Een vriendelijke man opent het ijzeren toegangshek en de massief houten deur. Het interieur etaleert een weelde van guirlandes, serafijnen en tierelantijnen. We dalen een trap af en belanden in de kantkamer.

De Vlaamse Overheid kocht onlangs 'Kinderen aan het ochtendtoilet', een schilderij van James Ensor uit 1886. Het werk dat 2,8 miljoen euro kostte is in bruikleen gegeven aan het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Conservator Robert Hoozee onthult het topstuk. 

In 1924 stichtten Felix Timmermans, Ernest van der Hallen en Flor Van Reeth de kunstenaarsvereniging De Pelgrim. Ze wensten niets minder dan het Vlaamse katholicisme te hernieuwen. Gedurende haar korte bestaan ventileerde De Pelgrim zowel een diepe ontevredenheid over het Vlaamse katholieke kunst- en cultuurlandschap.

Jan van der Straet, beter bekend als Johannes Stradanus of Giovanni Stradano, is een gerenommeerde kunstenaar aan het hof van de Medici in Florence tijdens de tweede helft van de 16de eeuw. Desondanks is hij eerder onbekend bij het grote publiek. De Musea van Brugge doen daar nu wat aan.

Hugo van der Goes and the procedures of art and salvation

Ga er maar aan staan: een accuraat boekwerk schrijven over de enigmatische Hugo van der Goes (ca. 1440-1482) en zijn Portinari-altaarstuk. Er bestaan eenvoudiger opdrachten. Margaret L. Koster breidde haar doctoraatsverhandeling uit met een gedegen onderzoek, dat resulteert in een monografie van het befaamde altaarstuk.