U bent hier

2008.4 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2008.4
2008 - 46ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Een mooi huis in de rij, niet ver van de Gentse Vooruit vormt de leefomgeving en het creatieve labo van waaruit Michaël Samyn en Auriea Harvey de wereld veroveren. Het world wide web is voor hen geen abstract gegeven maar de weg waarlangs ze elkaar hebben ontmoet.

'Den duytschen Hans', zoals Hans Memling ondermeer te boek staat, was ooit de excellerende schilder van heel de christelijke wereld. Behalve in Brugge werd hij na zijn dood in 1494 langzaam vergeten. Eeuwen later hebben de romantici hem opgevist. 

In het museum George Grard in Gijverinkhove zijn alle originele gipsen beelden van de gememoreerde Doornikse kunstenaar samengebracht. Ze geven de bezoeker een unieke inkijk op zijn leven en zijn kunst . Dochter Chantal Grard gaat ons voor.

Het Nationaal Scheepvaartmuseum gaat in 2009 op in het MAS (Museum aan de Stroom). Als afsluiter brengt het museum een eresaluut aan de meer dan twee miljoen landverhuizers die tussen 1873 en 1934 met rederij Red Star Line van Antwerpen naar Amerika voeren.

Het dertiende-eeuwse begijnhof van Sint-Truiden lag buiten de stadsmuren, en ligt nog steeds tamelijk vrij aan de rand van de stad. De kerk van Sint-Agnes staat er in het midden. Opvallend zijn vooral de veertig muurschilderingen. 

Aquarel - het schilderen met pigmenten en water - is zeer oud. Na de uitvinding van het papier, de meest geschikte drager voor waterverf, groeide het uit tot de traditionele schildertechniek in het hele Oosten, vooral in China. Men kon met aquarel ook op doek (zijde) of andere dragers schilderen, mits toevoeging van een bindmiddel,.

Jan Vanriet. Parcours 1966-2008

Als u van mooie boeken houdt, dan kan ik u dit alvast aanraden. Een op royaal en toch hanteerbaar formaat ingebonden boek met een verhelderend essay van Marc Ruyters en bijzonder interessante en goede illustraties. De vormgeving is van Thomas Soete en die verdient hiervoor een flink applaus.