U bent hier

2008.1 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2008.1
2008 - 46ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Wat zijn  'erfgoed- of  bewaarbibliotheken'?  In één zin: het zijn de  bibliotheken die zorg dragen voor ons documentair erfgoed: handschriften, boeken, kranten, tijdschriften en de zogenoemde 'grijze literatuur', dat is alles wat niet via boekhandels en uitgeverijen te verkrijgen is. 

"Bijna al mijn werk gaat over het misbruik van de macht," zegt Christine Clinckx. Op haar website kan je kennis maken met haar engagement, als kunstenaar en als actievoerster. Dit is een dame die het meent, die echt respect afdwingt, zonder prekerig of drammerig te zijn. Ze heeft een groot en warm hart.

 
Het  kleine, maar aantrekkelijke Roelantsmuseum te Hemiksem is zonder meer uniek in Vlaanderen. Het toont een schitterende collectie keramiekpanelen van de voormalige Manufactures Céramiques d'Hémixem, Gilliet et Cie.
 
 
Het enige werk van de Duitse ivoorsnijder en beeldhouwer Georg Petel in de Nederlanden  bevindt zich in het Antwerpse Rubenshuis. In 1620 maakte hij kennis met Rubens, enkele jaren later zou hij naar diens ontwerpen of schilderijen ivoren maken. 
 

Al in de vierde eeuw vóór Christus was Aristoteles van mening dat de tekenkunst deel moest uitmaken van het curriculum van elke jongeling. Hij dacht dat tekenen, of bij uitbreiding het kijken naar beeldende kunst, het onderscheid tussen goed en kwaad verscherpte. 

In de tentoonstelling 'Kunstschatten uit Wallonië van vroeger en nu' tekent curator Laurent Busine een portret van de Waalse identiteit van de twaalfde tot de zestiende eeuw in het licht van de hedendaagse kunst.
 
 
Roel D'haese Sculpturen

Aan een oeuvrecatalogus kleeft per definitie een saai imago. Soms heb je het gevoel dat de samenstellers berusten in de vloek van het genre. Sommigen zetten dan de vormgever extra aan het werk met als resultaat een evenwichtsoefening tussen vorm en inhoud. 

Zebra

Zebra is een webstek uit de stal van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Als beweging met een wijdvertakt netwerk, landelijk en lokaal, kent deze organisatie als geen ander de realiteit waarin vluchtelingen vandaag in Vlaanderen leven. Onder hen bevinden zich ook kunstenaars die ondanks hun talenten nog te vaak actief zijn in de marge.