U bent hier

YART in het Gentse Duivelsteen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen YART Johannes Langkamp en Marc Claeijs

 

De voorbije maanden plaatste YART voor het derde jaar op rij installatiekunst in de tuin van het Gentse Duivelsteen. Dit jaar komt daar tijdens de Gentse Feesten een tien dagen durend artistiek platform bij, met debatten, artist talks en performances.

 

Zes maanden lang duurde de derde editie van YART, en elke maand werd het publiek dat voorbij de ingesloten tuin van het voormalige kasteel van Geeraard de Duivel wandelde verrast door een nieuwe installatie door een nationale of internationale jonge kunstenaar. Die hedendaagse werken gaan daarbij keer op keer in dialoog met de geschiedenis ademende middeleeuwse setting.

 

De locatie is een uniek overgeleverd dertiende-eeuws feodaal steen, met spitsboogvensters die rijkdom, verfijning, wooncomfort en tegelijk macht moesten uitstralen. Nadien werden in het Duivelsteen meer dan een eeuw lang de rijksarchieven bewaard. De tuin ervan ligt even onder straatniveau aan de as van het Zuid richting de Korenmarkt, in de schaduw van de Sint-Baafskathedraal; een kleine groene arena die elke bezoeker aan de Arteveldestad gezien heeft. Dit bleek de uitgelezen locatie om hedendaagse kunst in de publieke ruimte te brengen. De voorbije maanden plaatsten onder andere Elias Cafmeyer, Johannes Langkamp en Marc Claeijs, en de IJslandse Jóhanna Kristbjorg er hun werk.

 

Elias Cafmeyer

 

YART PLATFORM

 

Dit jaar gaat YART een stap verder, met een tiendaagse apotheose tijdens de Gentse Feesten (13-22 juli). Onder de kruisgewelven en tussen de zuilen in de crypte van het historische steen toont een overzichtstentoonstelling het finale resultaat van de voorbije zes maanden.

 

Daarnaast programmeerden de organisatoren - het collectief Thief in the night - tien dagen lang een overvol programma met artist talks, performances en optredens op een installatie door Nel Bonte in de tuin. Zo komt schrijfster Siel Verhanneman met kunstenares Larissa Viaene over de vloer, vertellen kunstenaars als Karl Philip over hun werk, is er slam poetry door onder meer Hind Eljadid, performance door Sibran Sampers of de Moldavische Anna Godzina, en muziek door Innerwoud, Seizoensklanken, Uncle Wellington, UMM en Raman..

 

Het volledige programma op hun website

 

Air Jordan XIV 14 ShoesAir Jordan

Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel is auteur en cultuurjournalist. Hij werkt freelance voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Boeken Magazine, Oogst, Ex Situ, Filmmagie, Vertigo, De Morgen en Kwintessens. Begin 2015 debuteerde Bruyneel als auteur met de verhalenbundel 'Voorbij het licht'. Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). In 2019 kwam bij Uitgeverij Lannoo zijn historische roman 'Vijd' uit.