U bent hier

Wiki Loves Art

 

Dankzij het project Wiki Loves Art krijgen musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië de mogelijkheid om hun collectie in een nieuwe dimensie en aan een breder publiek te presenteren. Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s te maken van museumcollecties. In juli en augustus 2016 kunt u uw foto’s uploaden in het beeldarchief van Wikipedia, waarna ze onder een vrije licentie beschikbaar worden gemaakt op het net.

 

Het fotoproject is begonnen in de Verenigde Staten, en daarna succesvol overgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Wiki Loves Art wordt deze zomer voor de eerste keer door Wikimedia Belgium in ons land georganiseerd, in samenwerking met culturele instellingen Faro, Packed vzw, Open Knowledge Foundation Belgium en Creative Commons Belgium. Wiki Loves Art spoort musea aan om (amateur)fotografen een zomer lang uit te nodigen. Het project streeft ernaar om gratis kennis te verspreiden voor een wereldwijd publiek. Dit keer is de kennis over het Belgische culturele erfgoed aan de beurt.

 

 

Deelnemende musea kunnen zelf kiezen hoe ze het project invullen: ze maken een selectie van te fotograferen voorwerpen die normaal gezien niet gefotografeerd mogen worden, ze bieden een fotografietraining aan of er wordt een speciale rondleiding voor de fotografen georganiseerd. Tussen 1 juli en 31 augustus 2016 is er kans om foto’s te uploaden op Wikipedia. Zo kunnen bestaande artikelen rond Vlaams erfgoed met foto’s verrijkt worden, wat vaak nog niet het geval is. Omdat het een online encyclopedie voor en door iedereen is, komen foto's  onder een vrije licentie terecht op het web. Dat betekent dat het nieuw aangemaakte fotomateriaal verder verspreid wordt via Wikimedia (beelden) en Wikipedia (tekst), maar ook daarbuiten. Zo kunnen deelnemende musea deze foto’s zelf hergebruiken. Deelnemers aan Wiki Loves Art nemen daardoor een actieve rol op in de werking van het museum.

 

De deelnemende foto’s moeten aan een paar voorwaarden voldoen, zodat ze kwaliteitsvol en bruikbaar genoeg zijn voor Wikipedia. Gelukkig biedt de online encyclopedie voldoende tips voor museumfotografie aan. Aan Wiki Loves Art is ook een wedstrijd gekoppeld, waarbij een jury van fotografen en museumbeheerders een aantal prijzenpakkers kiezen in september 2016. In september 2016 vindt ook Wiki Loves Monuments plaats. Dit is de grootste fotocompetitie ter wereld, erkend door Guinness World Records. 

 

Nike Phantom VisionNike

Laura Arens

Laura Arens is kunstwetenschapper en musicologe. Momenteel zet ze haar studies voort in de Vergelijkende Moderne Letterkunde. In de beeldende kunst is de lange negentiende eeuw haar favoriete periode, voor de muziek is dat de late romantiek.