U bent hier

The Street Art Collection komt op tegen kanker

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Tamara Beheydt - Street Art Collection

 

Bij SD Worx in Antwerpen is The Street Art Collection te zien. Dertig street artists werden door kunstenaar en verzamelaar Thierry Lancelot uitgenodigd om een porseleinen bord te bewerken. De borden worden geveild ten voordele van Kom op Tegen Kanker.

 

Met zijn collega’s van Capsugel (een farmaceutisch bedrijf) steunt Thierry Lancelot elk jaar Kom op Tegen Kanker. “Zo nemen we al jaren deel aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker en hebben we in het verleden al bloemen verkocht, een spaghettiavond georganiseerd en een toneelstuk opgevoerd,” zegt hij. Omdat hij zelf kunstenaar is, wilde hij graag een artistiek initiatief voor het goede doel uit de grond stampen.

 

“Ik ben liefhebber van de Affordable Art Fair en de Accessible Art Fair, twee beurzen voor betaalbare hedendaagse kunst in België,” vertelt Lancelot. Daar deed hij inspiratie op en ontmoette jonge kunstenaars, ook ‘urban artists’ en ‘street artists’. “Vooral de collectieven Chalk Custom Board Project en LIER UP waren enthousiast en hebben ons vanaf het eerste moment gesteund.” Chalk is een Brussels kunstenaarscollectief dat unieke skateboards en surfplanken maakt. Dit jaar geven ze tijden de Affordable Art Fair ook workshops om je eigen board te creëren. LIER UP is een project dat zich vooral bezighoudt met het produceren van street art en graffiti in de stad Lier.

 

Zoola Moofoo, Untitled (© Zoola Moofoo)

 

Mata7lk, Flamingo (© Tamara Beheydt)

 

Niet grootmoeders porselein

 

De keuze om de kunstenaars een bord te laten bewerken, ligt niet voor de hand. Lancelot zegt hierover: “we gingen op zoek naar een medium dat zowel uitdagend is als makkelijk op te hangen in een interieur.” Bovendien is Lancelot een liefhebber van porselein, een materiaal waar hij ook in zijn eigen artistieke praktijk vaak mee werkt. Hij deelde aan alle kunstenaars een even groot bord uit, maar wat betreft de inhoud kregen ze carte blanche. “We wilden natuurlijk wel een contrast met de klassieke decoratieve borden van onze grootmoeders,” zegt Lancelot.

 

SMOK, Not your typical grandmother’s porcelain (© Tamara Beheydt)

 

Elke kunstenaar bewerkte het bord in zijn of haar unieke stijl, wat leidt tot een grote variatie in de uiteindelijke verzameling, die twee weken lang te zien in de galerijruimte van SD Worx in Antwerpen. Zo beschildert Zoola Moofoo het bord met een complex stipjespatroon, tekent Mata7lk een prachtige flamingo en zoeken Eyes-B en Jnckingz de abstractie op. Clément Lascombes komt helemaal verrassend uit de hoek door het bord als ondergrond voor een minutieuze maquette van een paalwoning te gebruiken.

 

Clément Lascombes, Seaside cabin

 

Eén naam steekt toch opvallend uit in de tentoonstelling: ook Antwerpse ‘ancien’ Fred Bervoets, gekend voor zijn expressionistische, absurde en vaak spottende schilderijen, verleent zijn medewerking aan The Street Art Collection (hoewel hij dus strikt genomen geen ‘street artist’ is). Alle borden worden online geveild ten voordele van Kom op tegen Kanker.

 

Bowie voor Télévie

 

 

Een opvallende aanwezige in de tentoonstelling is David Bowie. Matthew Dawns bord met een portret van Bowie in pop-artstijl fungeert als het campagnebeeld voor The Street Art Collection. Daarnaast wordt een grote muurschildering van Noir Artist geveild voor de Franstalige tegenhanger van Kom op tegen Kanker, Télévie. Misschien herinnert u zich wel het timelapse-filmpje dat verscheen ter viering van Bowie’s nieuwe plaat ‘Blackstar’ en wereldwijd massaal gedeeld werd bij zijn overlijden enkele dagen later. Ook op de muurschildering zelf lieten mensen toen een boodschap van rouw of dankbaarheid achter. “Het werk beschadigde al snel, waardoor we besloten om het van de muur te halen en te bewaren in een frame,” zegt een van de twee broers die samen Noir Artist vormen. Dat frame wordt dus binnen enkele weken geveild tijdens de Télévie. “Het lijkt alleen maar passend dat het werk dat zo geladen werd na Bowie’s dood nu geveild wordt ten voordele van onderzoek naar kanker. De cirkel is rond.”

 

Noir Artist, David Bowie

Adidas FalconAH8050-002 Air Max 270 Hot 22 Nike 270 Half-palm Cushion 270 Version AH8050-002 Size For Sale, Price: $87.85 - Air Jordan Shoes

Tamara Beheydt

Tamara Beheydt (°1991, Antwerpen) studeerde in 2014 af als Master in de Kunstwetenschappen en in 2015 als Bachelor in de Wijsbegeerte. Tijdens haar studies specialiseerde ze zich in kunstkritiek en het beschouwen van hedendaagse kunst. Vanuit die passie publiceert Tamara frequente journalistieke bijdragen over kunst in De Tijd, HART, Kunstletters, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, e.a. Ze schrijft ook tentoonstellingsteksten en portfolioteksten voor kunstenaars. Vanuit haar professionele ervaring als galerieassistente, collectiebeheerder en als assistente van onafhankelijke curator Joanna De Vos heeft ze een diepgaande kennis van de Belgische en internationale hedendaagse kunstscène.

www.tamarabeheydt.com