U bent hier

Speelkaartenmuseum Turnhout tast nieuwe grenzen af

 

Op zaterdag 24 juni 2017 pakt het Speelkaartenmuseum Turnhout uit met een groot muziekevent. Hierbij staan machinale percussie en het gebruik van synthesizers binnen het techno-genre centraal. Het museum heeft dit event dan ook opgebouwd rond de performance van Antwerps dj en geluidskunstenaar Oliver Alex en zijn Industrial Revolution, een audiovisuele show op basis van machinegeluiden.

 

Turnhout, hoofdstad van de speelkaart en thuisbasis van Cartamundi, wil in 2017 jong en oud warm maken voor speelkaarten. Dit kadert in de aanloop naar 2019, het 50-jarig bestaan van het Speelkaartenmuseum. Daarom kwam het museum met het idee drie grote initiatieven te organiseren, waarvan Industrial Revolution het eerste is. Het event omvat niet alleen een optreden: de hele dag wordt gevuld met o.a. workshops, enkele lokale en internationale dj's en geprojecteerde visuals. Precies om middernacht palmt Oliver Alex met het begin van de slotshow het machinepark van het museum in.

 Voor zijn performance Industrial Revolution, die ook al in De Casino (Sint Niklaas) te zien was, ging Oliver Alex op zoek naar nog functionerende machines uit de periode 1850-1970, waar hij geluiden en beelden van in zijn zijn show opnam. Samen met VJ Crew Beam-IT brengt hij close-ups van tandwielen, pistons en kettingaandrijvingen. Diezelfde elementen zorgen voor de ritmische opbouw van zijn muziek, die gerust als pure techno kan bestempeld worden: machinale percussie in zijn ruwste vorm. 

 

OA Live - Metal (Live) @ Industrial Revolution showcase from Oliver Alex on Vimeo.

 

Afbeeldingen: copyright www.oliveralex.com

 

Bram Jef Vercauteren

Bram Jef Vercauteren (1994) is kunsthistoricus en cinefiel. Hij studeerde kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent en specialiseerde zich in Vlaams erfgoed en negentiende-eeuwse neo-architectuur. In zijn vrije tijd gaan zijn interesses uit naar beeldende kunsten, literatuur, film en theater.