U bent hier

Panamarenko geconfronteerd met Van Bakel

 

Het Kröller-Müller Museum in Otterlo toont met de tentoonstelling Move On tekeningen en beelden die zouden kunnen bewegen. Uiteraard bewegen de werken van Gerrit van Bakel (1943-1984), Tom Claassen (1964), Constant (1920-2005), Martin van Oel (1967), Panamarenko (1940) en Carel Visser (1928-2015) enkel in de creatieve geest.

 

Dit eerbetoon aan de kunstenaars met een verbeelding die lijkt op het vernuft van wetenschappers, uitvinders of futuristen belooft een prikkelende kennismaking te worden met de collectie van het Kröller-Müller Museum. De Antwerpse uitvinder-kunstenaar Panamarenko probeert volgens het museum “het technisch onmogelijke mogelijk te maken”. Het museum wijst de Nederlandse bezoekers op zijn veelzijdige oeuvre dat bestaat uit ontwerpen voor allerlei voertuigen en op de natuur geïnspireerde machines.

 

Panamarenko - Polistes

 

“In het werk Polistes combineert hij de snelheid van raceauto’s met zijn geliefde thema: vliegen. De vorm is gebaseerd op de snelle Porsche 917, ontworpen in 1969. De titel van het werk verwijst tegelijk naar een geslacht grote veldwespen, de Polistes. Door het ontwerp uit te voeren in rubber maakt Panamarenko dit ontwerp voor extreme snelheden tot een ‘Ever-Ready-Airbag’.” aldus het persbericht. Alleen al voor dit opmerkelijke kunstwerk loont de verplaatsing de moeite. Voor de Vlaamse bezoeker kan dan weer de confrontatie van Panamarenko’s werk met dit van Gerrit van Bakel uitermate verrassend blijken. Van Bakels machines bewegen door natuurkrachten. Het Regenwagentje (1982-1983) beweegt voort door massa in energie om te zetten.

 

Vanaf 26 november 2016.

Artikelfoto: Gerrit van Bakel - Regenwagentje

 

 

Nike Free Rn Flyknit

Lode Goukens

Lode Goukens is medewerker van Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen sedert 1994. Hij werkt als restaurator van monumenten en studeert kunstwetenschappen aan de UGent. Voordien was hij jaren beroepsjournalist en schrijver. Begonnen als officieel IBM  multimedia developer in 1992 en één van de eerste professionele ontwikkelaars van DVD’s (dvd-authoring) schreef hij ook het eerste Belgische boek over het Internet in 1995.