U bent hier

Het Openluchtmuseum V: Villa De Groote

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Louise D'Eer

 

De COVID-19-maatregelen hakken naarstig in onze geplande museum- en tentoonstellingsbezoeken, en zonder de broodnodige dosis cultuur, beginnen de ontwenningsverschijnselen de kop op te steken. Geen nood, ook op straat valt iets te ontdekken. Fotografe Louise D'Eer gaat op verkenning. Vandaag: Villa De Groote van J.- B. Pisson.

 

De empirische Villa de Groote, vernoemd naar een van de families die erin woonde, werd in 1793 gebouwd door architect J.B. Pisson en is sinds 1990 een beschermd monument. De villa deed dienst als politiebureau en als onderdak voor de Gentse groendienst, alvorens het te koop werd gesteld in 2018.

 

 

J.B. Pisson volgde 8 jaar les aan de Gentse Academie voor teken- en schilderkunst en architectuur en vond zijn cliënteel vooral binnen de adel en bourgeoisie, met villa De Groote als een van de resultaten. Daarnaast spitste hij zich toe op tuinaanleg. De tuin in Engelse stijl van Villa de Groote vormt vandaag – samen met het domein van Piers de Raveschoot- het Koningin Astridpark aan de Lousbergskaai.

 

 

De Engelse landschapselementen kunnen we nog steeds terugvinden in het park in een vijver en duiventil. Daarnaast is er bij de inhuldiging van het park in 1990 een bronzen beeld van Koningin Astrid in geplaatst.

 

 

Tijdens het Franse bewind stond J.B. Pisson aan de zijde van de nieuwe machthebbers, wat resulteerde in zijn benoeming tot stadsarchitect in 1802. Als stadsarchitect werkte hij aan de rennovatie van het Gentse stadhuis, waaraan hij voornamelijk gotische elementen verwijderde. Dit werd hem niet door iedereen in dank afgenomen, en die renovatiewerken worden door sommigen nog steeds kunstvandalisme genoemd.

 

 

Air Jordan 1 Low White/Black-Midnight Navy For Sale

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.