U bent hier

Op prospectie: Jonge kunstenaars 2017

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Eva Dinneweth

 

De Sint-Lukasgalerie in Brussel wijdt een tentoonstelling aan veelbelovende, net afgestudeerde kunstenaars. Na Brussel reist de presentatie met negen kunstenaars door naar de Carrington Gallery in Gent en daarna naar De Directeurswoning in Roeselare. Lees hier naar welke kunstenaars wij het meest uitkijken. 

Heel bijzonder, en een beetje hors-categorie, is het werk van Eva Dinneweth. Speciaal voor de Jonge Kunstenaars-tentoonstelling startte ze in juli met een publieke installatie in de straat van de Sint-Lukasgalerie. Geleidelijk plaatst ze objecten bij elkaar om tot een eigen universum te komen, dat de wereld rondom haar op een persoonlijke en poëtische manier reflecteert. De toeschouwer kan zich middenin de installatie begeven. Dinneweth creëert de installatie vanuit haar zintuiglijke ervaring en geeft op haar beurt weer een zintuiglijke ervaring mee aan de toeschouwer. De afgewerkte installatie wordt voorgesteld tijdens de opening van de tentoonstelling op 14 september. 

 

Round round

Marjolein Guldentops studeerde af met een zwart-wit video met de letter ‘O’ als uitgangspunt - of het cijfer ‘0’. Of het concept ‘cirkel’. Dat het rond is staat in ieder geval vast. Guldentops grijpt de vorm aan om een boeiende aaneenschakeling van reflecties te maken. Een belangrijke rol in de video is weggelegd voor het taalkundig aspect. De beelden worden namelijk begeleid door een collage van zinnen, woorden, bedenkingen, geluiden, songteksten etc. die associaties met ‘O’ opwekken. Tijdens de video word je als kijker bijna duizelig, waarmee je zelf een schakel wordt in Guldentops’ eindeloze ronde associatieketting. 

 

 

Levensverhalen

Ierse kunstenaar Gary Farrelly maakte een omweg naar zijn Master in de Vrije Kunsten. Na zijn bachelor in Ierland leidde zijn artistieke weg hem naar Frankrijk en de Verenigde Staten. Al jaren onderhoudt hij een intensieve briefwisseling met Duitse fotografe Chris Dreier, en een behoorlijk aantal geselecteerde postkaarten uit die correspondentie maken deel uit van Farrelly’s afstudeerproject. Concreet verzamelt hij fragmenten - uit het collectieve geheugen, maar gestoeld op zijn persoonlijke herinneringen. Die fragmenten vormen de aanleiding voor gesprekken met Dreier: over naoorlogse architectuur, over vliegrampen, over het Eurovisiesongfestival, over politiek. In een soort retrokantooresthetiek toont Farrelly de postkaarten in combinatie met elementen uit zijn persoonlijk archief en een deel van zijn film heads behind a desk.

 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Garry Farrelly

Garry Farrelly

 

Vrouwen boven

Opvallend veel vrouwen maken deel uit van de selectie door de Sint-Lukasgalerie. Dat is een goede evolutie, aangezien de kunstwereld toch nog vaak een mannenwereld blijkt. Uiteraard verdienen de werken van Gary Farrelly en Fabrice Souvereyns evenveel aandacht. Dat nu echter vooral vrouwen naar voren geschoven worden als veelbelovende kunstenaars, duidt wellicht op een toename van het aantal vrouwelijke kunststudenten, maar is vooral een belangrijk signaal naar de toekomst toe.

 

Jonge Kunstenaars 2017

Van 15 september tot 5 oktober in Sint-Lukasgalerie in Brussel

Van 20 tot 28 oktober in Carrington Gallery in Gent

Van 26 januari tot 25 februari 2018 in De Directeurswoning in Roeselare 

Artikelfoto: Eva Dinneweth

Tamara Beheydt

Tamara Beheydt (°1991, Antwerpen) studeerde in 2014 af als Master in de Kunstwetenschappen en in 2015 als Bachelor in de Wijsbegeerte. Tijdens haar studies specialiseerde ze zich in kunstkritiek en het beschouwen van hedendaagse kunst. Vanuit die passie publiceert Tamara frequente journalistieke bijdragen over kunst in De Tijd, HART, Kunstletters, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, e.a. Ze schrijft ook tentoonstellingsteksten en portfolioteksten voor kunstenaars. Vanuit haar professionele ervaring als galerieassistente, collectiebeheerder en als assistente van onafhankelijke curator Joanna De Vos heeft ze een diepgaande kennis van de Belgische en internationale hedendaagse kunstscène.

www.tamarabeheydt.com