U bent hier

Museum Night Fever: Brusselse musea verleggen hun grenzen

 

Op zaterdag 14 maart is Museum Night Fever terug, het Brusselse evenement waarop zowel de stille bewonderaar als het uitbundige feestbeest terechtkan voor een nacht vol tentoonstellingen, performances, concerten en verrassende installaties. Alle deelnemende musea stellen hun deuren open van 19 tot 1 uur. Aansluitend worden er vijf afterparty’s georganiseerd in MIMA, Legermuseum, experience.brussels, WIELS en de Sint-Gorikshallen waar beeldende kunst, muziek en dans samenkomen.

 

Het uitgangspunt van Museum Night Fever is simpel: jonge, getalenteerde kunstenaars de kans geven om het museum als inspiratiebron te gebruiken voor hun werk. Zowel de vaste collecties als de tijdelijke exposities in de Brusselse musea vormen de basis voor een gevarieerd programma waarin alle kunstvormen aan bod komen, van de mystieke schilderijen van Paul Delvaux tot fotografie van Francesco Neri, poëzie van Farid Uddin Attar en theater van het Institut des arts de diffusion. Kortom, Museum Night Fever zet in op de openheid van het museum. Niet de gekende, canonieke werken, maar nieuwe creaties die vertrekken vanuit het canon komen centraal te staan.

 

Hedendaagse kunst

In MIMA, het museum voor hedendaagse kunst dat al eerder meedeed aan Museum Night Fever, kan je terecht voor de tentoonstelling ZOO en de muzikale voorstelling SAUVAGE. Een aantal internationale kunstenaars gaat hier aan de slag met de menselijke fascinatie voor de hybride vorm of de kruising. Het vermenselijken van dieren of het toekennen van dierlijke eigenschappen aan mensen is iets dat teruggaat tot in de oudheid, denk maar aan de Sfinx van Gizeh. ZOO is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de oeroude correlatie tussen mens en dier.

 

Het art et marges museum verwelkomt tijdens Museum Night Fever de Magical Amators Club. Die groep illusionisten, toekomstvoorspellers en voodoo-beoefenaars staat klaar om je te overladen met verbazing en bewondering. Indien het spektakelgehalte te hoog oploopt, kan je je altijd terugtrekken naar de vaste collectie van het museum die het werk van een twintigtal “marginale” kunstenaars bevat. Het gaat hier om kunst die gecreëerd wordt aan de rand van de samenleving, los van academische conventies. De collectie in het art et marges museum opent je ogen, omdat je leert hoe je moet kijken naar kunst van de stad, de straat en de buitenwijken.

 

 

Historisch erfgoed

Dankzij de Boghossianstichting is de prachtig art-deco van het gerenoveerde Villa Empain sinds 2010 opnieuw te bezichtigen. Ook tijdens Museum Night Fever kan je genieten van de architecturale pracht, in combinatie met de tentoonstelling Le Monde à Plat. De expositie draait rond cartografie en de manier waarop we de wereld ontdekken en vastleggen en hoe we grootte en schaal aanpassen om immense stukken land op papier op te tekenen. Onder begeleiding van oosterse muziek, poëzie en dans word je geconfronteerd met de impact die onze eeuwenoude drang tot grenzen afbakenen heeft op inheemse volkeren en natuurgebieden.

 

Geschiedenis van de stad Brussel

Allicht mag een bezoek aan het Riolenmuseum niet ontbreken tijdens Museum Night Fever. De vaste collectie omvat het verhaal van de tunnelwerkers die in de zeventiende eeuw het riolennetwerk van Brussel aanlegden. Lotte van Gelder en een aantal choreografiestudenten voorzien hierbij een wervelende dansvoorstelling die het belang van de tunnels onder de Zenne voor de watervoorzieningen van de stad benadrukt. Het Riolenmuseum is een interessante tussenstop waar je via de bewegingskunsten bijleert over de urbanisatie van Brussel. Zowel de evolutie van de stad als persoonlijke getuigenissen van de inwoners komen aan bod.

 

MIMA, het art et marges museum, Villa Empain en het Riolenmuseum zijn vier niet te missen musea op je planning omdat ze met hun collecties en tentoonstellingen tonen wat de stad Brussel te bieden heeft: hedendaagse kunst, historisch erfgoed en een inkijk in de eigen geschiedenis. Bovendien voorziet Museum Night Fever pendelbussen en foodtrucks waardoor je weinig tijd verliest met verplaatsing en je je planning gemakkelijk kan aanvullen met een keuze uit de overige 27 musea die deelnemen. Voor al wie nieuwsgierig is naar jong talent, vernieuwende creaties, lekker eten en feestelijkheid afspraak in Brussel op zaterdag 14 maart 2020 vanaf 19 uur.

Museum Night Fever 2020 from BrusselsMuseums on Vimeo.

 

Air Jordan 1 Low Emerald Rise/White-Black For Sale

Ine Engels

Ine Engels haalde in 2019 een master in de taal- en letterkunde Engels-Spaans en studeert daarna kunstwetenschappen. Ze heeft een passie voor de kunst en cultuur van Spanje en Latijns-Amerika. Haar voornaamste onderzoeksprojecten zijn het analyseren van de kortfilm Destino, een samenwerking tussen Salvador Dalí en Walt Disney, en het literaire genre ‘lo fantástico’ in Argentijnse fictie. In februari 2020 neemt ze deel aan het project Bandwerk, een initiatief van erfgoedzuidwest waarin kunstwerken worden geregistreerd en gedigitaliseerd.