U bent hier

Het Openluchtmuseum VI: Het Paul de Smet de Naeyerplein

 

De musea openen hun deuren, dus sluiten we met deze laatste fotoreeks de deuren van Het Openluchtmuseum. Voor de laatste keer gaat fotografe Louise D'Eer op verkenning. Vandaag: het Paul de Smet de Naeyerlein. 

 

Het Paul de Smet de Naeyerplein in het Gentse Miljoenenkwartier is genoemd naar de voormalige Belgische eerste minister Paul de Smet de Naeyer (1843-1913). In de omgeving van wat later het park zou worden, vond in 1913 de Wereldtentoonstelling plaats waarvan Paul de Smet de Naeyer erevoorzitter was. Het park dateert uit 1926 en heeft drie standbeelden; waaronder één van Paul de Smet de Naeyer (door Charles Van der Stappen, 1937).

 

 

De overige twee beelden zijn Schoonheid – Kracht - Wijsheid (door Jules Van Biesbroeck, 1910) en Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, ontworpen door Aloïs de Beule (1861-1935) en Domien Ingels (1881-1946). Die laatste was een expert in het beeldhouwen van dieren.

 

 

Tijdens WOI wilden de Duitsers, om hun wapenindustrie te bevorderen, alle bronzen beelden uit het toenmalige park in beslag nemen. Dankzij de omvang en het gewicht was het echter onmogelijk om het Ros Beiaard te verplaatsen, waardoor dit beeld op de oorspronkelijke plaats bleef.

 

 

Het Miljoenenkwartier waarin het park is gelegen staat gekend voor de villa’s in uiteenlopende stijlen van art deco tot modernisme. Die werden er tijdens het Interbellum gebouwd. Gegoede burgers zochten omwille van de bevolkingsgroei in Gent, een plekje ‘buiten’ de stad, als we de oorspronkelijke omwalling van Gent in acht nemen.

 

 

Air Jordan

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.