U bent hier

Het Openluchtmuseum IV: Het Lam Gods van Bart Smeerts

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Louise D'Eer

 

De COVID-19-maatregelen hakken naarstig in onze geplande museum- en tentoonstellingsbezoeken, en zonder de broodnodige dosis cultuur, beginnen de ontwenningsverschijnselen de kop op te steken. Geen nood, ook op straat valt iets te ontdekken. Fotografe Louise D'Eer gaat op verkenning. Vandaag: het Lam Gods van graffitikunstenaar Bart Smeerts.

 

De Aanbidding van het Lam Gods (1432) kennen we als het wereldberoemde schilderij van de gebroeders van Eyck. Het werd geschilderd voor de Gentse Sint-Janskerk, de huidige Sint-Baafskathedraal. Daar kunnen we het werk momenteel niet bewonderen. Gelukkig is het ook terug te vinden in de graffitiversie van Bart Smeerts aan de zijgevel van de voormalige dienst Toerisme aan de Predikherenlei.

 

 

Bart Smeets maakte de muurschildering van honderd vierkante meter ter promotie van de film The Monuments Men; geregisseerd en gespeeld door George Clooney. Het Lam Gods speelt een prominente rol in de film als een van de meesterwerken die in handen valt van de nazi’s.  

 

 

Het kostte Bart Smeets 80 uren en 70 spuitbussen om de graffititekening af te krijgen. Het resultaat mag gezien worden. Enerzijds is het een klassiek ogende tekening die sprekend lijkt op het enkele van de originele panelen. Anderzijds is er een breuk tussen beide delen van de tekening, een veelheid aan vlammen en een felheid aan kleuren die het werk een hedendaagse toets geven.

 

 

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.