U bent hier

Het Openluchtmuseum III: Brug der Keizerlijke Geneugten

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Walter de Buck

 

De COVID-19-maatregelen hakken naarstig in onze geplande museum- en tentoonstellingsbezoeken, en zonder de broodnodige dosis cultuur, beginnen de ontwenningsverschijnselen de kop op te steken. Geen nood, ook op straat valt iets te ontdekken. Fotografe Louise D'Eer gaat op verkenning. Vandaag: de Brug der Keizerlijke Geneugten van Walter De Buck, José Mestdagh, Dirk van Hecke en Walter De Dauw.

 

De Brug der Keizerlijke Geneugten is er een die vele namen kent. De brug staat tevens bekend als de Keizer Karelbrug, en voor Gentenaars ook als de Brug met de bloemkolen of de Brug met krimbollen. Vervaardigd naar aanleiding van het Keizer Kareljaar in 2000, geven de beelden langs weerszijden vier legendes weer waarin keizer Karel een rol speelt. Op het eerste beeld krijg je hem te zien als scheepstrekker. De andere beelden geven ‘Mooie Veerle’, ‘Janneke’ en ‘kwade Berth’ weer.

 

 

Als initiatiefnemer trachtte Walter de Buck het ambacht van steenkapperij weer op de agenda te plaatsen. Hiervoor ging hij in zee met stadsbeeldhouwers José Mestdagh, Dirk van Hecke en Walter De Dauw. Maar liefst 2 jaar werkten zij aan de elk 7 ton wegende beeldhouwwerken.

 

 

Het resultaat is een werk dat de brug legt tussen enerzijds de moderne flatgebouwen op de kaai en anderzijds naar de Gentse geschiedenis. Vanop de brug is immers ook het Augustijnenklooster en het Rabot te zien, en de brug leidt je binnen in het oude Prinsenhof, waar keizer Karel geboren werd. 

 

 

สินค้าออกกำลังกายผู้หญิง คุณภาพ ราคาพิเศษ

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.