U bent hier

Het openluchtmuseum I: Zet u en relax, ga op reis in uw hoofd

 

De COVID-19-maatregelen hakken naarstig in onze geplande museum- en tentoonstellingsbezoeken, en zonder de broodnodige dosis cultuur, beginnen de ontwenningsverschijnselen de kop op te steken. Geen nood, ook op straat valt iets te ontdekken. Fotografe Louise D'Eer gaat op verkenning. Vandaag: de Quarantekening van Tille Pepermans.

 

 

Tille Pepermans creëert werk dat realistisch oogt, maar dat als je er beter naar kijkt heel wat surrealistische elementen bevat. Hierdoor zijn het tekeningen waarin je telkens nieuwe aspecten ontdekt. Voor haar quarantainereeks, waarop de Quarantekening is gebaseerd, putte ze uit haar eigen ervaring. Het verminderde sociale contact en de beperkte buitenactiviteit zetten Tille aan om terug te grijpen naar haar vakantiefoto’s en vanuit deze beelden een nieuwe wereld te creëren.

 

Haar quarantainereeks is gemaakt uit grafiet op papier en bestaat uit een afwisseling van lichte en donkere tekeningen. De contrastrijke donkere tekeningen staan voor een veelheid aan emoties die moeilijk te uiten zijn. Voor de Quarantekening verruilde ze haar potlood voor een witte raamstift. De lichte tekening symboliseert de soms afgevlakte gevoelens die we tijdens de quarantaine ervaren.

 

De Quarantekening van Perpermans kan je vinden aan station Gent-Sint-Pieters, op het raam van de Delhaize, zodat zoveel mogelijke mensen ervan kunnen genieten tijdens de noodzakelijke verplaatsing van het winkelen. Het werk is illustratiever dan haar quarantainereeks op papier. Het nodigt uit om, nu we ons tot die essentiële verplaatsing moeten beperken, in gedachten op reis te gaan. Bovendien creëert de quarantaine meer tijd en ruimte om in onze fantasie te duiken en nieuwe werelden te ontdekken.

 

Voor de aandachtige toeschouwer zijn de twee katten van Pepermans te herkennen, want ook zij vormen een steun en toeverlaat tijdens de isolatie.

 

 

Adidas Yeezy shoes

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.