U bent hier

Erfgoeddag 2017

 

Op zondag 23 april kan je dit jaar weer terecht in verschillende culturele instellingen in Vlaanderen en Brussel voor de Erfgoeddag.  Op deze dag, die ons roerend en immaterieel cultureel erfgoed in de kijker zet, staat het thema Zorg centraal. Bezoekers worden gevraagd stil te staan bij al wat kwetsbaar is. Want zorg is nodig, niet alleen voor elkaar, maar ook voor ons erfgoed. Het aanbod is uiteenlopend: van tentoonstellingen en workshops over de zorgsector tot rondleidingen en gesprekken over het erfgoedbeleid, waarbij de bezoeker een exclusieve blik achter de schermen van de erfgoedwerking krijgt en uitgenodigd wordt tot het nadenken over het beheer van cultureel erfgoed.

 

Zo roept Museum Hof van Busleyden een workshop van de Kunstdokter in het leven. Daarin kan de bezoeker ontdekken hoe die het best te werk gaat om een kunstwerk of erfgoedstuk te verzorgen, en leert die enkele restauratie- en conservatietechnieken aan. Het Provinciaal Archeologisch Museum Ename licht dan weer in een tentoonstelling enkele bijzondere objecten uit de collectie. Welke weg legt zo’n object in zijn museumcarrière af?

 

In Antwerpen kunnen bezoekers van het KMSKA terecht voor een demonstratie over het beheren van kunstenaarsboeken. Ook een wandeling buiten de museummuren staat op het programma: de restauratie van de museumgevel door architectenbureau Karel Breda wordt uit de doeken gedaan. Hoe de Zwartzusters van Antwerpen zieken in de stad tussen 1345 en 2013 verzorgden, kom je evengoed te weten. Op een gidsbeurt in en rond de Sint-Pauluskerk wordt uitgelegd hoe de zusters de pest bestreden. Het Sint-Vincentiusgenootschap, dat zich over de armen van de stad ontfermt, krijgt ook een plaats in de rondleiding.

 

 

Wie meer wil weten hoe het lichaam verzorgd werd in de zeventiende en achttiende eeuw, en hoe ziekenzalen er toen uitzagen, kan terecht in het Sint-Janshospitaal in Brugge. In een ander ziekenhuis, het AZ Maria Middelares te Gent, kunnen bezoekers de workshop I am hurt/I am heard volgen. Daarin wordt een minimuseum met achtentwintig kunstwerken getoond en kunnen bezoekers een werk bespreken dat hen persoonlijk raakt.

 

In het Koninklijk Instituut Woluwe voor doven en blinden wordt ingezoomd op de museumbeleving van mensen die niet goed horen of zien, maar ook op kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele stoornissen.

 

Filmvoorstellingen zijn ook van de partij op Erfgoeddag. Zo kunnen bezoekers in Cinema ZED in Leuven terecht voor historische documentaires over de stad.

 

In Oostende gingen studenten van de scholengroep Petrus & Paulus en de bewoners van het wzc Sint-Monica samen met kunstenaar Tom Vout aan de slag met erfgoed en identiteit. Het resultaat kunnen bezoekers in een performance bewonderen.

 

Stel zelf je programma samen op www.erfgoeddag.be.

 

Adidas Puma Shoesnike

Laura Arens

Laura Arens is kunstwetenschapper en musicologe. Momenteel zet ze haar studies voort in de Vergelijkende Moderne Letterkunde. In de beeldende kunst is de lange negentiende eeuw haar favoriete periode, voor de muziek is dat de late romantiek.