U bent hier

De Nocturnes van de Brusselse Musea

 

De zestiende editie van de Nocturnes van de Brusselse Musea vindt nog tot 12 december 2016 plaats. Voor vijf musea verlengt de organisatie elke donderdagavond de openingsuren tot 22 uur. Bovendien vinden er in de negenenzestig deelnemende musea tal van randactiviteiten  plaats. Tento.be geeft je een overzicht van enkele van de indrukwekkendste tentoonstellingen.

 

Ode aan de diversiteit

 

Achter het ruime aanbod gaat dit jaar een internationaal, interdisciplinair tentoonstellingskarakter schuil dat de diversiteit van de Brusselse musea in kaart brengt. WIELS (Center of Contemporary Art) stelt de Portugese Helena Almeida voor die de grenzen van de beeldende kunst niet enkel met de verfborstel, maar ook via fotografie en videokunst overschrijdt. Lichamelijkheid krijgt een politieke, feministische dimensie die niet aan expressiviteit inboet. 

 

Helena Almeida, Inhabited Painting, 1976, Black and white photograph, acrylic, 40 x 30 cm

 

Japanse prenten

 

Het Jubelparkmuseum pakt dit jaar uit met de expo Ukiyo-e. In het kader van de honderdvijftigste verjaardag van de diplomatieke samenwerking tussen Europa en Japan biedt het museum een overzicht van de Japanse prentkunst. Van de achttiende -eeuwse prenten van courtisanes tot de nieuwe prentkunst van de twintigste eeuw. 

 

© Torii Kiyonaga

 

In goede en kwade dagen

Het Museum van Kostuum en Kant presenteert de tentoonstelling Just Married, een geschiedenis van een huwelijk. De expo toont een overzicht van de traditie van het huwelijk en de geschiedenis van de mode. Grote maatschappelijke conflicten en oorlogen bepalen bijvoorbeeld de keuze van het kleurenpalet van de bruidsjurk.

 

Verder kan je onder meer terecht in het Horta museum, het René Magritte museum en het gloednieuwe ADAM- Art & Design Atomium Museum.

 

Artikelfoto: Helena Almeida, Inhabited Painting, 1975, Acrylic on photograph, 46 x 50 cm, Museum of Contemporary Art, Porto

Nike Paul George PG3

Charlotte D'Eer

Charlotte D’Eer is doctoraatsstudente aan de Vakgroep Letterkunde, Universiteit Gent. Sinds februari 2016 maakt ze deel uit van het project “Agents of Change: Women Editors and Socio-Cultural Transformation in Europe, 1710-1920″, waar ze Duitstalige tijdschriften bestudeert. Haar interesses gaan uit naar 18e en 19e eeuwse literatuur, gender studies en de weergave van emoties.