U bent hier

De langverwachte ‘Galerij van de Mens’ opent haar deuren

 

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel verwelkomt het publiek met een gloednieuwe zaal: ‘De Galerij van de Mens’. In die zaal wordt de mens als evolutionair meesterwerk onder de loep genomen en bekijk je de zeven miljoen jaar durende weg die het merkwaardigste dier op onze planeet heeft afgelegd.


De Galerij van de Mens is een permanente tentoonstelling en wil op een interactieve manier bezoekers laten kennismaken met het menselijk lichaam en alle veranderingen die heeft doorgaan. "Van Sahelanthropus tot Homo Sapiens en van embryo tot volwassene”, zo omschrijft het museum de aanpak, die uniek is in Europa. Museum voor Natuurwetenschappen combineert de evolutie van de mens met die van het menselijk lichaam. In de zaal leidt er een schat aan informatie de bezoeker als een gids langs die enorme tijdsspanne.  De grote verzameling fossielen en de 3D-reconstructies illustreren alle aanpassingen die de hedendaagse mens onderscheiden van zijn voorlopers (een groter brein, kleinere tanden…). Ook het menselijk lichaam als complexe machine wordt bestudeerd. Bezoekers staan stil bij hoe ons lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

 


 

Toonaangevend evolutionair onderzoek


Het museum, onderdeel van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is toonaangevend in de wereld van evolutionair onderzoek. Zo toont het onder meer de grootste dinosaurustentoonstelling in Europa, maar bezit ook een geologische collectie die meer dan vijfduizend Belgische en vijfentwintigduizend buitenlandse stukken bevat (met ruim tachtig procent  van alle beschreven soorten in de wereld). Daaronder bevinden zich geslepen stenen, meteorieten en een aantal zeldzame maansteentjes. De Insectenzaal is gewijd aan alle geleedpotigen: niet enkel de insecten, maar ook kreeftachtigen, spinachtigen en veelpotigen komen er aan bod. In de Schelpenzaal krijgt de bezoeker een idee van de diversiteit die het Instituut in kaart probeert te brengen. Het museum wijdt een volledige zaal aan de Mosasauriërs, reusachtige vleesetende hagedissen die de oceanen bevolkten in de tijd van de dinosaurussen. 

 

Air Max

Bram Jef Vercauteren

Bram Jef Vercauteren (1994) is kunsthistoricus en cinefiel. Hij studeerde kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent en specialiseerde zich in Vlaams erfgoed en negentiende-eeuwse neo-architectuur. In zijn vrije tijd gaan zijn interesses uit naar beeldende kunsten, literatuur, film en theater.