U bent hier

Circle of Life - Lieve Blancquaert

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Lieve Blancquaert Circle of Life

 

De dood trachten we doorgaans zoveel mogelijk te weren uit ons leven. Een uitvaart wordt binnen de week georganiseerd en wanneer een dierbare overlijdt, worden we geacht snel ons dagelijks leven en ons werk te hervatten. Kortom, ruimte voor dood als onderdeel van ons leven, is er amper. Lieve Blancquaert laat met haar tentoonstelling Circle of Life in zien dat dood onlosmakelijk verbonden is met leven; met geboorte en met liefde. Én dat er bijgevolg ruimte voor gemaakt moet worden.

 

Om de verbondenheid tussen dood, geboorte en liefde weer te geven, trekt Lieve Blancquaert de interculturele kaart, en maakte beelden in onder meer Ghana, Indonesië en Jordanië.  Het levert een fotografisch mooie reeks op, die verscheiden genoeg is om te niet te vervelen.

 

Een foto in Sulawesi (Indonesië) doet ons huiveren. Het geeft weer hoe doden er soms jarenlang in huis worden opgebaard, wat een langer afscheid toelaat. De overledenen worden er ook om de aantal jaren weer opgegraven. Die opgraving is echter geen lugubere aangelegenheid maar eerder een blij weerzien met de overledene. Dit staat in schril contrast met de snelle opbaring van doden hier.

 

 

Naast een fotografisch mooi plaatje, en een beeld dat aangrijpt, voegt Lieve Blancquaert met foto’s als deze bovendien een extra dimensie aan de tentoonstelling toe. Ze toont de omgang met dood niet alleen als intercultureel verschil, maar ook als een aspect waarin ongelijkheid in de samenleving zich uit. Want hoewel het thuis opbaren van overledenen een onderdeel van afscheid is, is het gekoppeld aan het langdurig sparen om de begrafenis van een familielid te bekostigen.

 

Vergankelijkheid camoufleren

 

Lieve Blancquaert verrast met haar seniorenportretten. Wat op het eerst zicht een gang met mooie portretten van ouderen lijkt, is more than meets the eye. Naast dood, wordt ook ouderdom vaak geweerd in ons leven. Tekenen van ouderdom trachten we te camoufleren omdat het wijst op de vergankelijkheid van de mens, en dus van onszelf. Blancquaert besluit om niet te camoufleren en geeft met haar hypergedetailleerde beelden senioren in al hun gerimpelde, grijze schoonheid weer.

 

 

Wat zou een fotografietentoonstelling ten slotte zijn, zonder een aantal ironisch getinte beelden. Want hoewel we in het Westen krampachtig proberen om dood uit alle aspecten van ons leven te bannen, krijgen we een aantal beelden voorgeschoteld die het tegendeel bewijzen. Zoals een Amerikaans koppel dat trots staat te pronken op hun trouwfoto’s met wapens in de handen.

 

Beelden over geboorte, liefde en dood tot een cyclisch coherent geheel brengen, is geen gemakkelijke taak. Toch slaagt Blancquaert in haar opzet, en weet ze op gepaste tijden voldoende te verrassen. De hele tentoonstelling gaat ze zelf als gids met je mee via een door haar ingesproken audioguide.

 

 

Lieve Blancquaert - Circle of life

Nog tot 12/01/2019 in Kunsthal Sint-Pietersabdij

http://www.tento.be/nl/tentoonstellingen/lieve-blancquaert-circle-life

Beelden: © Lieve Blancquaert  - Historische Huizen Gent

Nike Air Max

Louise D'Eer

Louise volgde fotografie aan de Academie voor Beeldende Kunst Gent.  Ze is actief als fotografe op culturele evenementen zoals Memento Woordfestival in Kortrijk en fotografeert muziekprojecten. Daarnaast is ze als doctoraal onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Zorg rond Levenseinde  aan de VUB en UGent. In fotografie probeert Louise maatschappelijke thema's te verbinden met beeld. Naar dit aspect gaat ze op zoek in de fototentoonstellingen die ze bezoekt.