U bent hier

Arabische popart

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Narmeen Hamadah

 

‘t Werkhuys in Borgerhout presenteert de nieuwe tentoonstelling van artistiek kunstplatform Al.Arte. De expositie POPARTE belicht opkomende kunstenaars uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika & Diaspora, die zich laten inspireren door popart. 

 

Identiteit 

De rode draad binnen de expositie POPARTE is de zoektocht naar een eigen identiteit in een geglobaliseerde wereld. In onze hedendaagse cultuur is de westerse identiteit vaak overheersend. Dit blijkt ook als we de kunstcanon bekijken, waar westerse kunstenaars domineren. Vandaag is iedereen bezig met identiteit en ‘de ander’. Er wordt druk gezocht naar een nationale identiteit die te vaak lijnrecht tegenover een andere bevolkingsgroep geplaatst wordt. 

 

Kunst kan nochtans een belangrijke rol spelen in het overbruggen van tradities, plaatsen, waarden, identiteit en geschiedenis. Kunst en cultuur bieden de mogelijkheid om deze complexe begrippen te exploreren en verschillende culturen samen te brengen.  De focus van deze tentoonstelling ligt op kunstenaars die door beeldende kunst hun eigen tradities, omgeving en identiteit uitbeelden. 

 

Mouad Aboulhana - Tarbouch Cola

 

Een moderne kunststroming, popart 

Popart haalt haar naam bij ‘popular art’ en ontstond in de jaren vijftig bij Amerikaanse en Engelse kunstenaars. De popartiesten hervormden banale objecten uit de consumptiemaatschappij of massacultuur tot kunstvoorwerpen. Op die manier overschreden ze de grens tussen hoge en lage kunst. Popart haalde kunst letterlijk van haar voetstuk en dompelde haar onder in de alledaagse popcultuur. Kunstenaars ontleenden hun inspiratie en thema’s uit populaire beelden, zoals tijdschriften, stripverhalen, popmuziek en tv-reclames. Popart richtte zich op massaproductie en staat zo dichter bij het gewone leven. Kunstenaars gebruikten verschillende methoden om hun kunstwerken te realiseren en de overkoepelende term omvat dan ook zowel schilderijen, collages, happenings, assemblages en sculpturen.  


 
Wie in stereotypen denkt over Arabische Popart komt bedrogen uit. Een nieuwe generatie kunstenaars overstijgt de clichés over de MENA regio en laten zich inspireren door de globalisatie. 

 

Artikelfoto: Narmeen Hamadah - Al sayed bakrai

De tentoonstelling loopt nog tot 28 maart. 
Meer info op http://www.alarteprojects.com/

Jordan Extra Fly

Anneleen Van Wulpen

Als studente Kunstwetenschappen van de UGent ligt haar passie bij kunst en architectuur, hoe meer hoe liever! Daarnaast heeft Anneleen Van Wulpen een grote liefde voor reizen. Italië, de thuishaven van verschillende grote kunstenaars, is haar absolute favoriet.