U bent hier

Antwerp Art Weekend 2017: Wat u niet mag missen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Antwerp Art Weekend

 

Antwerpen is, ook vanuit historisch oogpunt, een bruisende cluster van alles wat aan kunst gerelateerd is: van de kunstenaar over de antiquair en de galerist tot de museumbezoeker. Het Antwerp Art Weekend, dat dit jaar al voor de derde maal plaatsheeft, is het uitgelezen moment om een kunstig bezoekje aan Antwerpen en omstreken te brengen.

 

Antwerp Art brengt al die verschillende initiatieven, organisaties en locaties samen onder één koepel. Tijdens het Weekend wordt u handig naar alle boeiendste artistieke plekjes van de stad gegidst. Voor wie echter door het bos de bomen niet meer ziet, maakten wij een kleine selectie van locaties en evenementen die u zeker niet mag missen. 

 

Tweemaal woorden en Bruce Nauman bij Gallery Sofie Van de Velde

Op 14 mei opent Sofie Van de Velde een tweede galerieruimte in Antwerpen-Zuid. De eerste tentoonstelling op de nieuwe locatie zal ‘wordswordswords’ heten en werken van onder meer Bruce Nauman, Guillaume Bijl en Bernd Lohaus bevatten.

 

Bij Gallery Sofie Van de Velde in de Lange Leemstraat loopt dan weer Live or Die’, een duotentoonstelling met eveneens Bruce Nauman (de titel is aan een van zijn tekeningen ontleend), en Philippe Vandenberg. Beide kunstenaars verwerken schrift in hun tekeningen en schilderijen. Van letters en zinnen verleggen ze de focus naar de - soms agressieve - geste die met het schrijven gepaard gaat.

 

Live or Die’, Leon Stynenstraat 21, www.sofievandevelde.be

→ ‘wordswordswords’, Lange Leemstraat 262, www.sofievandevelde.be

 

© Gallery Sofie Van de Velde

 

Groepstentoonstelling in Extra City

De bekende kunsthal in Berchem is volop in overgang. In de aanloop naar het vernieuwde Extra City wordt de ruimte een platform voor een selectie projecten van kunstopleidingen uit de buurt, onder de naam Inter City. Tijdens het Antwerp Art Weekend opent Futers Now, een tentoonstelling met drieëntwintig net afgestudeerde kunstenaars van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint-Lucas.

 

Op 20 mei presenteert Extra City bovendien haar nieuwe artistieke team en programma, eerst met een ‘afternoon-tea’ en aansluitend met een open gesprek gemodereerd door Pascal Gielen. Stip ook alvast de officiële heropening van Extra City aan in uw agenda, op 8 september 2017.

 

→ Extra City, Eikelstraat 25, www.extracity.org

 

Het nieuwe team van Extra City (© Extra City)

 

Ode de Kort in de Panache Towers

In de Panache Towers is tijdens het Antwerp Art Weekend werk van Ode de Kort te zien. De jonge kunstenares toonde onder meer al bij Extra City, Hopstreet Gallery en Tique Art Space. Ze werkt met een variatie aan media, gaande van fotografie en video tot delicate sculpturen en installaties. Vaak is haar werk beïnvloed door ovale en ronde vormen. De ‘O’, de eerste letter van haar naam, is voor Ode de Kort een aanleiding tot het scheppen en verkennen van taalkundige, maar ook menselijke vormen. Fragiliteit, subtiliteit en elegantie zijn consistente eigenschappen van haar nog jonge oeuvre, dat vooral gebaren en vormen als rode draden heeft. Haar artist book ‘O froooom O toooo O’ is net voorgesteld KIOSK in Gent. Absoluut iemand om in de gaten te houden.

 

→ Panache Towers, Frankrijklei 73, www.panache.works/towers.

 

© Ode de Kort

 

Vaast Colson, bij De Warande en Trampoline Gallery

Vaast Colson is ‘hot and trending’. Ook tijdens het Antwerp Art Weekend is hij goed vertegenwoordigd. Trampoline Gallery verandert tijdelijk in een clubhuis voor de ‘voorforvaast fanclub’, een interactieve artistieke ingreep, in samenwerking met het Brusselse initiatief w wh at*.

 

De Warande in Turnhout presenteert dan weer een meer traditionele tentoonstelling met verscheidene installaties onder de titel ‘Vaast Colons, From C to B’. De kunstenaar speelt bewust woordspelletjes en  plaatst naar goede gewoonte een deel van de speelse, maar ook cultuurkritische chaos van zijn studio naar de tentoonstellingsruimte.

 

→ Trampoline Gallery, Vlaamsekaai 47, www.trampolinegallery.com.

→ De Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout, www.warande.be

 

 

Artist-run space Pinkie Bowtie

En nog bent u daarmee niet van Vaast Colson verlost, want samen met de twee andere koningen van de jonge Antwerpse kunstscène Dennis Tyfus en Peter Fengler opende hij eerder dit jaar de nieuwe kunstruimte Pinkie Bowtie. Het initiatief probeert een brug te slaan tussen de commerciële en de puur onafhankelijke kunstruimte. De opening ging gepaard met een conceptuele groepstentoonstelling van de drie. Eerder presenteerde Tyfus er al zijn nieuwe tekeningen in kleur.

 

Eind mei is het de beurt aan een solo van Peter Fengler, getiteld Niets gaat meer’. De kunstenaar onderzoekt de potentie van geluid als sculptuur en is, ook terwijl hij met andere media werkt, steeds geïnspireerd door geluid en muziek. Hij toont ook een reeks nieuwe prints, collages en werken met vinyl.

 

→ Pinkie Bowtie, Wolstraat 31, www.pinkiebowtie.com.

 

© Peter Fengler. 

 

Artist-run space The Mothership

Eveneens zeer jong is de kunstruimte The Mothership, een initiatief van Veronik Willems, dat nu mee gerund wordt door Sophie Anson, Josine De Roover, Koen Sels en Rinus Van de Velde. Tijdens Antwerp Art Weekend verwelkomt The Mothership een solopresentatie van Sophie Anson. De Australische kunstenares studeerde in Finland en België en is nu in Antwerpen gevestigd, waar ze onder meer al bij Extra City toonde. Samen met Veronik Willems vormt ze het artistieke duo V&S, maar ze kan duidelijk ook prima alleen haar mannetje staan. Ansons werken houden het midden tussen collages en sculpturen. Met een verfijnde blik analyseert ze de vormelijke en contextuele relaties tussen verschillende media.

 

→ The Mothership, Albert Grisarstraat 52, www.smallartcenter.be.

 

Antwerp Art Weekend, van 19 tot en met 21 mei 2017 in Antwerpen en omstreken. Alle informatie is te verkrijgen in het centrale punt van het weekend: DE Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen, of op de website: www.antwerpart.be/weekend

 

Nike Jordan Melo Shoesblack varsity purple air max 90

Tamara Beheydt

Tamara Beheydt (°1991, Antwerpen) studeerde in 2014 af als Master in de Kunstwetenschappen en in 2015 als Bachelor in de Wijsbegeerte. Tijdens haar studies specialiseerde ze zich in kunstkritiek en het beschouwen van hedendaagse kunst. Vanuit die passie publiceert Tamara frequente journalistieke bijdragen over kunst in De Tijd, HART, Kunstletters, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen, e.a. Ze schrijft ook tentoonstellingsteksten en portfolioteksten voor kunstenaars. Vanuit haar professionele ervaring als galerieassistente, collectiebeheerder en als assistente van onafhankelijke curator Joanna De Vos heeft ze een diepgaande kennis van de Belgische en internationale hedendaagse kunstscène.

www.tamarabeheydt.com