U bent hier

Dokter Guislain op bezoek in Zelzate

Het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist in Zelzate viert zijn 150e verjaardag. Gedurende het jaar zijn er tal van activiteiten gepland. Het opvallendst is het pop-upmuseum in samenwerking met het Gentse Dr. Guislainmuseum, dat op 16 mei officieel opent.

 

Het verhaal begint bij de Broeders van Liefde. Zij woonden en werkten vanuit het ‘gesticht’ van Dr. Guislain in Gent. Wekelijks vaarden zij met patiënten naar Zelzate om daar aan landbouw te doen. Niet veel later werd een plaatselijke boerderij de uitvalsbasis van wat nu bekend is als het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan Baptist.

 

De uitvalsbasis van de Broeders van Liefde heropende in 1986 als het hervormde Museum Dr. Guislain. Het richt zich al bijna 20 jaar op de algemene geschiedenis van de psychiatrie. Daarnaast zorgen tijdelijke tentoonstellingen voor een platform voor kunstenaars met een eigenzinnig onderwerp. In 2002 wijdde OKV een themanummer aan het Gentse museum.

 

Met het pop-upmuseum in Zelzate is de cirkel nu rond. Zo eert het museum de broeders die het psychiatrisch centrum hebben opgericht.

 

De tentoonstelling geeft anderzijds aandacht aan een aantal figuren uit de geschiedenis van het ziekenhuis.Tegelijk zal ook de algemene geschiedenis van de psychiatrie niet ontbreken.

 

De missie van het museum is dubbel. Niet alleen willen ze de kunst en geschiedenis bij de patiënt brengen, ook de link tussen de bezoeker en de kunst van de patiënt wordt nauwer aangehaald.

 

Pop-upmuseum: een tijdelijke tentoonstelling bij de buren

 

Het pop-upmuseum is aan een flinke opmars bezig. Voor een korte tijd wordt op een bestaande plaats een tijdelijke tentoonstelling opgericht. Het museum wordt letterlijk uit zijn muren gelicht, wat de banden met de toeschouwer alleen maar aanhaalt. De hippe term ‘collectiemobiliteit’ heeft meer dan ooit een draagvlak.

 

Naar aanleiding van de Erfgoeddag verhuisde het Gentse STAM zo voor één week naar de Dienst Integratie voor een speciale tentoonstelling rond 50 jaar migratie. Eerder dit jaar opende in Brussel de tijdelijke tentoonstelling Africamuseum@BOZAR. Tijdens de renovatiewerken aan het Africamuseum vindt een deel van de collectie onderdak in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. Enkele grotere stukken van het Afrikamuseum zijn bovendien aan een heuse wereldtournee bezig.

 

Ook elders vinden pop-upmusea de weg naar het publiek. Het Santa Cruz Museum of Art and History organiseert meerdere keren per jaar een pop-upmuseum in de buurt. Meestal duren deze tentoonstellingen een dag, of zijn ze zelfs korter.

 

 

Air Max 95 VaporMax