U bent hier

De OKV-lijst: Ruim een miljoen bezoekers voor de tentoonstellingen uit 2013

Onlangs berichtte The Economist dat musea het niet zo slecht doen wereldwijd. De bezoekerscijfers stijgen bijna overal en het aantal musea neemt wereldwijd jaarlijks toe. In Amerika bezochten volgens de American Alliance of Museums in 2012 niet minder dan 850 miljoen mensen musea of meer dan alle toeschouwers van alle sportevents en themaparken samen. De cijfers bij ons zijn ook niet slecht alhoewel de grote blockbusters zoals in 2011 met Sagalassos en ruim 145.000 bezoekers vorig jaar wel ontbraken. 
 
Een andere vaststelling is dat een tentoonstelling aanslaat of niet. Er is met andere woorden minder middenmoot. Is er nu teveel aanbod ? Vanuit het publiek gezien kan er nooit genoeg zijn natuurlijk maar eens het nieuwe eraf is zoekt het publiek andere oorden op. Na amper één jaar trok het nieuwe Louvre Lens bijna 1 miljoen bezoekers waarvan 15% Belgen of goed voor 150.000 bezoekers.
 
Context
Bezoekerscijfers zijn zeker niet alles en het is fantastisch dat er ook kleinere initiatieven zijn die hun lokale gemeenschap bedienen. Een aantal musea heeft geen exacte bezoekerscijfers voor tentoonstellingen omdat ze enkel tickets verkopen voor een bezoek aan het museum inclusief de tentoonstellingen. Sommige tentoonstellingen lopen langer dan andere en hebben zo natuurlijk meer bezoekers. Daarom dat we ook werken met een daggemiddelde om een en ander te corrigeren. 
 
Prijsstijgingen
Tot slot is de trend van vorig en dit jaar de stijging van de toegangsprijzen. Tickets voor de helaas onderbroken tentoonstelling rond de school van Vanderweyden gingen in het weekend niet minder dan € 17 kosten en de stedelijke musea van Gent hebben hun tarieven bijna verdubbeld dit jaar. In vergelijking met andere Europese landen is dit nog altijd goedkoop en in vergelijking met andere ontspanningsmogelijkheden zoals de bioscoop, sportwedstrijden en muziekconcerten ook zeer redelijk.
 
DOWNLOAD DE LIJST HIER 
 
OKV wil een zo volledig mogelijke lijst bereiken. Musea die hun cijfers nog niet doorgaven en alsnog wensen opgenomen te worden, kunnen ze doorsturen naar jonas.bruyneel@okv.be.
 
Deze cijfers zijn afkomstig van de musea zelf. Enkel musea die hun cijfers hebben doorgegeven zijn opgenomen. De aantallen zijn
steeds specifiek voor de tentoonstelling. Musea zonder afzonderlijke cijfers voor de tijdelijke tentoonstellingen en vaste collectie zijn
niet opgenomen. De bezoekersaantallen zijn alfabetisch gerangschikt op tentoonstelling. Aangezien niet elke tentoonstelling even
lang loopt, is ook het gemiddeld aantal bezoekers per dag meegegeven.

 

『アディダス』に分類された記事一覧

Peter Wouters