U bent hier

Beeldende kunst, design en mode in Hasselt: De Coöperatieve

Hasselt is een jaar lang het schouwtoneel van De Coöperatieve. In de Witte Nonnenstraat 12 kunt u genieten van niet minder dan vijftig opeenvolgende tentoonstellingen rond beeldende kunst, design en mode. Morgen gaat de twintigste expo van start: Cu (63,546).

 

 

De Coöperatieve verenigt vijftig curatoren die, over de periode van één jaar, ieder weekend een andere kunstenaar naar voor brengen. Een tentoonstelling die op vrijdagavond opent, beleeft zijn afsluitende avond twee dagen later.
Het unieke project uit de koker van KultuurHuis De Tijd Hervonden uit Hasselt wil dynamiek brengen in de statische tentoonstellingswereld. Bovendien krijg je bij het geheel een happening-gevoel. “We willen mensen enthousiasmeren die niet zo makkelijk de drempel van de galerie overschrijden, het grote publiek bereiken –niet enkel de kunstliefhebbers.” zegt initiatiefnemer Jo van Mulcken.

 

Changement de décor: AKIN TO_____

 

De galerie op het nummer 12 wordt deze week omgevormd tot een etalage voor het werk van AKIN TO_____. Het jonge Brusselse ontwerperslabel is gast voor het twintigste weekend van De Coöperatieve. Curator van dienst is Eve Demoen van het Modemuseum Hasselt.

 

AKIN TO_____ is Engels voor verwant aan, gelijksoortig. “De relatie met de toekomstige draagster is belangrijk. Daarom is elk ontwerp voorzien van een metalen plaatje waarin de naam van de nieuwe eigenares wordt gegraveerd. Dit symboliseert de overdracht van ontwerper naar draagster, het beginpunt van de relatie tussen het kledingstuk en het individu.”, volgens Caroline Hiernaux en Margaux Bolle, de twee jonge ontwerpers achter het nog steeds jonge label.

 

Het werk van AKIN TO_____ verenigt architectuur, wetenschap en esthetiek. Wat volgt is een morfologisch spel in bijzondere prints. De collecties communiceren aan de hand van het periodiek systeem van Mendeljev. Centraal in de wintercollectie van 2014-15 staat het element koper (Cu).

 

Wie niet snel is, is gezien

 

De tentoonstelling Cu(63,546) rond het jonge ontwerperslabel AKIN TO_____ opent morgen van 18u tot 22u. Op zaterdag en zondag is de galerie open van 12u tot 18u. Toegang is het ganse weekend gratis.