U bent hier

AfricaMuseum@BOZAR

Vanaf 14 maart tot de heropening van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in 2016 opent het Paleis voor Schone Kunsten een pop-uAfricamuseum. De musea zullen samen het publiek warm maken voor het Afrikaanse continent.

 

Nadat het KMMA in december 2013 de deuren sloot voor een grondige renovatie, ging de werking van het museum niet in een lange winterslaap. De dagelijkse werking van het Africamuseum gaat verder in tijdelijke tentoonstellingen in verschillende musea in het land. De olifant staat vredig in Technopolis. Ook vertrokken enkele topstukken op wereldreis voor een passage in tentoonstellingen in het County Museum of Art (Los Angeles), Musée Dapper (Parijs), tot het Smithsonian National Museum of African Art in Washington DC. KMMA gaat momenteel door het leven als een echt pop-up museum. BOZAR zal echter de voornaamste spreekbuis voor het geloten museum zijn.

 

De samenwerking tussen het Africamuseum en BOZAR loopt al sinds 2010. Tijdens de sluiting wordt AfricaMuseum@BOZAR de ontmoetingsruimte  voor alles wat met het KMMA te maken heeft. De geschiedenis van het museum is een belangrijk motief voor enkele tijdelijke tentoonstellingen. De eerste opstelling, 500 000 pagina's kennis. Meer dan een eeuw onderzoek in het museum, toont de publicaties van het instituut vanaf de oprichting in 1898. Via een indrukwekkend archief aan boeken vertelt de tentoonstelling hoe het KMMA als onderzoeks- en kenniscentrum tot stand kwam.

 

Daarnaast krijgt het publiek een unieke inkijk in de werkzaamheden aan het museum. Aan de hand van een maquette van het project kan de bezoeker de renovatiewerken volgen. Via Studio Congo, een creatief atelier voor kinderen van zeven tot twaalf jaar, komt ook het jonge publiek in contact met Afrikaanse culturen. AfricaMuseum@BOZAR wil via lezingen, debatten en filmvertoningen de bezoeker sensibiliseren voor de uitdagingen waarvoor het continent staat.

 

OKV besteedde in december al aandacht aan de renovatie, toen de opgezette olifant verhuisde naar Technopolis. Ook verscheen er in 2010, naar aanleiding van het 100-jarig bestaan, een themanummer rond Afrikaanse kunst en architectuur. Naast een bespreking van de collectie van het KMMA gaat OKV hier dieper in op het architecturale erfgoed van onze voormalige kolonie. Dit themanummer, geschreven door Sabine Cornelis en Christine Dupont, vindt u terug in ons archief.


adidas

Jonas Bruyneel

Jonas Bruyneel is auteur en cultuurjournalist. Hij werkt freelance voor Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen, Eos Memo, Boeken Magazine, Oogst, Ex Situ, Filmmagie, Vertigo, De Morgen en Kwintessens. Begin 2015 debuteerde Bruyneel als auteur met de verhalenbundel 'Voorbij het licht'. Die bundel werd in 2016 bekroond met de zilveren medaille op de Prijs Letterkunde Proza (Provincie West-Vlaanderen). In 2019 kwam bij Uitgeverij Lannoo zijn historische roman 'Vijd' uit.