U bent hier

webstek

Wereldwijd zijn virtuele tentoonstellingen in een stroomversnelling gegaan door de impact van covid-19. Zowat alle grote spelers die hun collectie nog niet digitaal, en het liefst nog driedimensionaal, online hadden staan, deden dat intussen wel.

Niet alleen het museumbezoek heeft een deuk gekregen, ook wetenschappelijk onderzoek naar eeuwenoude objecten is niet vanzelfsprekend zonder toegang tot depots en collecties. Zonder de echte artefacten, kan je slechts terugvallen op foto’s, video’s en onderzoek uit het verleden.

Nu COVID-19 het land lamlegt en iedereen thuis moet blijven, is het in de kunsthuizen even stil. Fysiek dan toch, want de meeste musea blijven niet bij de pakken zitten en zetten alles op alles om kunstliefhebbers schoonheid en genot te bezorgen zonder het huis uit te moeten.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Guido Gezelle

Guido Gezelle (1830-1899) mag dan een tijdloze naam in de Vlaamse literatuur zijn, bij een jonger publiek heeft de priester-dichter een wat stoffige reputatie. Dat komt misschien door een prangend gebrek aan een frisse hertaling, of doordat Gezelleherdenkingen vaak nostalgisch zijn en hem oneer aandoen als vernieuwer en taaljongleur. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen het archief

Wie een online archief lanceert met als naam Het Archief, met twee hoofdletters, die schept hoge verwachtingen. Met Het Archief lanceert het Vlaams Instituut voor Achivering (VIAA) een plaats waar je meer dan een half miljoen audiovisuele bronnen online kan doorzoeken. 

Tijdens de Groote Oorlog waren dagbladen en tijdschriften van onschatbaar belang. Al die informatie is nu verzameld op belgianpressfromthegreatwar.be.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen trainworld.be

De NMBS bezit een indrukwekkende erfgoedcollectie. Met een treingeschiedenis van bijna twee eeuwen mag dat ook wel. Op 5 mei 1835 al opende tussen Brussel en Mechelen de eerste spoorlijn van het Europese vasteland. Sindsdien is de trein een van de voornaamste transportmiddelen in ons land gebleven.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Vlaamse Meesters in Situ

Het project Vlaamse Meesters in Situ opent de deuren 45 kerken, kapellen, kloosters, begijnhoven, kastelen en stadhuizen, verspreid over heel Vlaanderen. Je bezoek plannen en uitdokteren dat kan je op www.vlaamsemeestersinsitu.be.​ 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Het nieuwe museum

Het is intussen acht jaar sinds de laatste bezoeker het KMSKA buiten kwam.

Kunstzinnige selfies

Digitale toepassingen van kunst zijn vaak gericht op het ontsluiten van kennis. Maar het mag al eens minder ernstig. Terloops een selfie nemen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. 

Pagina's

Abonneren op RSS - webstek