U bent hier

thema

Librije hertogen van Bourgondië

KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt alle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium. Ze biedt toegang tot een schat aan informatie en helpt bij de studie van het verleden en de reflectie over het heden.

wandtapijten kmkg

Wandtapijten zijn een bijzondere kunstvorm die het grote publiek ietwat stiefmoederlijk behandelt in vergelijking met schilderijen en beeldhouwwerken. Hun grote formaten, waardoor ze niet meer passen in onze interieurs, spelen daarbij een rol.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Jan van Eyck

De Gentse dichter-schilder Lucas de Heere liet zijn enthousiasme de vrije loop in de ode die hij schreef over De Aanbidding van het Lam Gods, ter gelegenheid van het drieëntwintigste kapittel van de Orde van het Gulden Vlies in juli 1559. Meer dan vierhonderd jaar later kan de kunstliefhebber intenser dan ooit genieten van de ‘hemelse schat’. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen AfricaMuseum

Toen ik op 1 augustus 2001 aantrad als directeur van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika nam ik het initiatief om samen met het hele personeel de werking van het museum door te lichten en een strategisch plan te ontwikkelen. Alle problemen, opportuniteiten, sterktes en zwaktes kwamen daarbij aan bod.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Bruegel in zwart wit

Het Prentenkabinet van KBR bewaart een complete verzameling Bruegelprenten. De resultaten van het meest recente Bruegelonderzoek ontdekt u samen met de volledige prentcollectie van Bruegel in de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White, georganiseerd naar aanleiding van de 450ste verjaardag van het overlijden van de kunstenaar.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Borman

“Aengesien oic dat hij veele andere zware werck hadde, ende dat hij die beste meester beeldesnydere es…” Zo wordt Jan II Borman omschreven op het einde van een contract uit 1513, nu bewaard in het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Er wordt gezegd dat hij het druk en zwaar had en dat (of omdat?) hij de beste meester beeldsnijder is. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Gruuthuse Brugge

Eind mei 2019 opende een van Brugges mooiste monumenten opnieuw de deuren na vijf jaar van grondige restauratie en renovatie. In het vernieuwde Gruuthusemuseum komt de Brugse geschiedenis tot leven in het verhaal van een vijfhonderdtal collectiestukken.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Bruegel Bokrijk

In 1969 vierde men in Vlaanderen het jubileum naar aanleiding van het 400-jarig overlijden van Pieter Bruegel de Oude. Wat weinigen weten is dat het Openluchtmuseum Bokrijk toen al in de ban was van Bruegel.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen De Groote Oorlog

De Groote Oorlog is voorbij. Het land ontwaakt uit een lange nachtmerrie, waarvan de omvang zelfs als wildste doemscenario niet voorstelbaar was. De overlevenden ervaren een dubbel gevoel: eerst en vooral de opluchting dat alles voorbij is, maar daarnaast ook de droefheid om de vele slachtoffers, om over het materiële maar te zwijgen. De herdenking kan beginnen.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Leon Stynen

Léon Stynen (1899-1990) was ongetwijfeld een van de meest veelzijdige Belgische architecten van de twintigste eeuw. Hoewel zijn realisaties verspreid zijn over het hele land blijft zijn naam relatief onbekend. 

Pagina's

Abonneren op RSS - thema