U bent hier

interview

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Griet Steyaert

Al meer dan zeven jaar werkt Dr. Griet Steyaert samen met de hele ploeg van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan de restauratie van De Aanbidding van Lam Gods. Als één van de weinigen combineert ze die microscopische blik met een wijder zicht op de vijftiende-eeuwse Vlaamse schilderkunst, dankzij een doctoraat in de kunstgeschiedenis. 

Gesprek met Steven Vandenbussche - Memorial Museum Passchendaele 1917

“I died in hell – (They called it Passchendaele)” Het is een bekend vers uit het gedicht Memorial Tablet dat luitenant Siegfried Sassoon van de Royal Welch Fusiliers in november 1918 schreef. Passchendaele is inderdaad synoniem voor de hel, voor de onbeschrijfelijke gruwel van de oorlog. 

Met enkele toptentoonstellingen in 2009 en een ambitieus festival dit najaar zet Manfred Sellink, Directeur Brugse Musea, de stad regelmatig op de culturele kaart. Een gesprek over zijn Brugse musea en over het museumbeleid. “Het Topstukkendecreet is prima maar kwam in Vlaande­ren wel rijkelijk laat.”

Na de grondige renovatie van het Gentse Museum voor Schone Kunsten is het eindelijk de beurt aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Sinds 1977 staat Paul Huvenne aan het hoofd van het museum. In 2003 en 2009 verlengde hij zijn zesjarige mandaten. 

Drie nieuwe stadsmusea staan in de steigers: M in Leuven, STAM in Gent en MAS in Antwerpen. We trokken met tien vragen naar de drie bouwwerven en spraken met geestdriftige conservators die popelen van ongeduld om hun museumdeuren open te zwaaien. Drie steden met evenveel visies en verwachtingen. In dit nummer: M in Leuven. 

Abonneren op RSS - interview