U bent hier

erfgoed

Het Feest van de Doden vieren in het MAS, de finesse van het bereiden van ambachtelijke jenevers verwerven in het Hasseltse Jenevermuseum of deelnemen aan een museumexperiment rond Bourgondisch Zwart in het Museum Hof van Busleyden. Musea verbinden steeds vaker het verleden met het heden en de toekomst.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Ros Beiaard Aymonszonen

Dendermonde en het Ros Beiaard. Hoe vaak worden ze niet in één adem genoemd. De sage van het mythische paard met de Vier Heemskinderen op zijn rug leeft nergens sterker dan in deze stad. Het verhaal van de vier zonen van Aymon van Dordone en het onoverwinnelijke paard Beiaard in de strijd tegen Karel de Grote. 

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

Immaterieel erfgoed leeft in elk van ons, al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Duik mee in de wereld van immaterieel erfgoed en ontdek zo fascinerende en soms verrassende tradities en gebruiken in Vlaanderen. Laat je verwonderen door de rijke kennis en kundes die erachter schuilgaan en ontmoet de mensen die deze praktijken beoefenen en beleven.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Merovingische grafveld

Ze hebben de eer de tentoonstelling Crossroads in het Brusselse Museum Kunst & Geschiedenis te mogen openen: een exquise keuze uit de massa objecten die archeologen van de Vlaamse overheid in de periode 2001 tot 2010 hebben blootgelegd in het Antwerpse Broechem (Ranst). Daar stootten ze op wat tot nu het grootste Merovingische grafveld in Vlaanderen is.

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Trekpaard

Het Museum van het Belgisch Trekpaard begint al extra muros. In Vollezele trekpaarden zien grazen klopt historisch helemaal. De omvang van de voormalige paardenfokkerijen getuigt van gloriedagen.

De jaarlijkse Erfgoeddag biedt een brede waaier van vele honderden activiteiten, van Alveringem tot Zichen-Zussen-Bolder, van speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde tentoonstellingen, over rondleidingen, lezingen, expertenbeurzen, wandelingen en fietstochten, workshops, demonstraties, film- en theatervoorstellingen.

De Sint-Vincentius Collegiale uit de elfde eeuw in Zinnik tekent zich af tegen hemel en aarde. Niet indrukwekkender dan ze bedoeld was, maar ten opzichte van het stadje, buiten verhouding groot. Zelfs nog in de achttiende eeuw, toen de ontginning van blauwe steen voor welvaart zorgde. 

De Erfgoeddag 2009 brengt het fenomeen vriendschap in de samenleving onder de aandacht. In Vlaanderen zijn er meer dan 200 vrijwilligersverenigingen actief rond één of ander belangrijk stuk erfgoed. Het verhaal van een bijzonder project: ‘De buren van de Abdij’. Het is een vereniging van vrijwilligers, die begin 2007 een werking opzette in en rond de Sint-Baafsabdij te Gent.

Ronde vliegtuigloodsen in Grimbergen

Wie bouwt er nu ronde loodsen, moeten ze in 1947 gedacht hebben. Vliegtuigen stop je in rechthoekige dozen en daarmee uit. Maar ontwerper Alfred Hardy (1900 -1965) trok alle registers van de verleiding open en kreeg zijn zin. De ronde vliegtuigloodsen op het vliegveld van Grimbergen zijn sinds 2006 wettelijk beschermd en dat is volkomen terecht. 

Het Sportimonium

In een fascinerend gebouw uit de jaren 20 huist dit splinternieuw museum waar het Vlaamse sporterfgoed centraal staat. Naast talloze authentieke sportartikelen illustreren vele kunstwerken de geschiedenis van het Vlaamse sportgebeuren.

Pagina's

Abonneren op RSS - erfgoed