U bent hier

Wandel en cultuurgidsen

In samenwerking met Vlaamse musea en steden publiceert Openbaar kunstbezit in Vlaanderen regelmatig wandel- en cultuurgidsen. De wandel- en cultuurgidsen zijn tevens in de betere boekhandel en de betreffende stads- en/of museumwinkels verkrijgbaar.

Vorstelijk Vrouwelijk

Historische stadswandelingen in Mechelen

Voor Mechelen 2005, stad in vrouwenhanden, publiceerde Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen de wandelgids Vorstelijk Vrouwelijk.  Op stap langs drie historische wandelingen in de stadskern maakt u kennis met de vrouwelijke kantjes van Mechelen.
 

Alden Biesen

De landcommanderij

Kruistochten, ridderidealen en ziekenzorg, politiek en macht.  De markante geschiedenis van acht eeuwen Duitse Orde komt tot leven in de imposante Landcommanderij.  Volg de gids!

...

Gent, een stad en haar keizer (De Nederlandse versie is uitgeput, nog wel verkrijgbaar in het Frans)

Volg de voetsporen van Karel V in het Gent van de eerste helft van de zestiende eeuw.  In 1500 de machtigste stad van de Nederlanden, in 1540 kreeg ze de strop.

De Nederlandse versie is uitgeput, nog wel verkrijgbaar in het Frans:
"Gand, une ville et son empereur"...

Middeleeuws Manhattan (uitgeput)

Rijkdom in Gentse Stenen

Middeleeuws Gent: dat is veel meer dan Gravensteen, Sint-Baafs en Belfort.  Deze gids brengt u bij talrijke majestueuze dertiende-eeuwse huizen in het stadscentrum.

...

Huizen en hun bewoners

Een 16de-eeuws stadswandeling door Brugge

Wat speelde zich af achter de gevels?  Protestantse vergaderingen in het Moriaenshooft en tragedies in De Cleene Veronycke. En waar woonden Vives, David, Memling...?

 i.s.m. de werkgroep huizengeschiedenis van de v.z.w. Levend Archief

Ook verkrijgbaar in het...

Huizen in torens

De Zichemse Maagdentoren en andere donjons

De middeleeuwse donjons spreken tot de verbeelding.  Waren het woontorens of eerder verdedigingsbouwwerken?  De maagdentoren gidst u naar de antwoorden.


BESTEL €8,20 (€6,20 + €...

1914 - 1918

De Grote Oorlog

Het verhaal van wapens en strategieën, soldaten en burgers, maar vooral van dood en vernieling.  De honderd originele foto's zeggen meer dan duizend woorden.

Ook verkrijgbaar in het Frans: La Grande Guerre
 en in het Engels: The Great War...

De Wederopbouw in Ieper

Een wandeling

Als de kanonnen zwijgen is Ieper volledig verwoest, de hele bevolking is gevlucht.  Maar de stad herrijst. Een wandeling langs de meest markante gebouwen.

Ook verkrijgbaar in het Engels: The Reconstruction of Ieper

...