U bent hier

Bezoekersgidsen

Sint-Quintinuskathedraal Hasselt (uitverkocht)

Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen stelt samen met de parochie Sint-Quintinus, de kerkfabriek Sint-Quintinus, Onze-Lieve-Vrouw Hasselt en het Bisdom Hasselt een nieuwe bezoekersgids voor over de Hasseltse Sint-Quintinuskathedraal.

Het boek telt 96 blz.. Het is een combinatie van een gids met een overzichtsplan en een boek met weetjes. Uitgever Peter Wouters: “We geloven in een publicatie die je zowel ter plaatse kan gebruiken als thuis lezen in je luie zetel. De kennis over ons religieus erfgoed gaat met rasse schreden achteruit. Met deze gids dragen we een steentje bij tot de (her)ontdekking van al het moois in de Sint-Quintinuskathedraal.”

Tongeren. De basiliek en het Teseum

Tongeren is België's eerste stad. Dat blijkt volop op de plaats waar nu de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek staat. Het Teseum met zijn fascinerende archeologische site en de schitterende schatkamer, aan de voet van de basiliek zelf: ze vertellen op één plek een verhaal van 2000 jaar. Dat begint met de Romeinse heersers en loopt ononderbroken door tot vandaag. Uniek in België.

Memorial Museum Passchendaele in Zonnebeke

Dit museum biedt sinds 2004 een indringende kijk op het oorlogsverhaal in de Westhoek. De focus ligt er op de Derde Slag om Ieper, ook wel de ‘Slag om Passendale’ genoemd. De bezoekersgids neemt je mee op het meer dan 600 meter lange parcours. Het museum belicht niet alleen een uitgebreide collectie objecten. In zorgvuldig nagemaakte loopgraven en een deep dug-out waant de bezoeker zich in de Eerste Wereldoorlog. Een authentieke Amerikaanse noodwoning vertelt het verhaal van de hulp en wederopbouw na de oorlog. 

Bezoekersgids Sint-Baafskathedraal

Dit is het mooiste wat ik ooit in mijn leven heb gemaakt”; schreef Rubens in een brief aan aartshertog Albrecht in 1614. Het indrukwekkende schilderij: “De intrede van Sint-Bavo in het klooster” hangt in de Gentse Sint-Baafskathedraal en is één van de vele kunstschatten in de imposante kathedraal. Deze bezoekersgids neemt je mee doorheen twaalf eeuwen geschiedenis van de Sint-Baafskathedraal in Gent.