U bent hier

Vossen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Vossen

Wie Reynaert zegt, denkt spontaan aan die felle met den rooden baert, de schalkse snoodaard die zich overal weet uit te praten en niettemin op heel wat sympathie kan rekenen. Reinaert is zonder twijfel een van die figuren, waarop het Land van Waas, en zelfs heel Oost-Vlaanderen, heel trots is.

Tussen Gent en Antwerpen is Reinaert immers alom aanwezig. Talloze “vossenjagers” bestudeerden het middeleeuwse epos. Zijn de dieren personificaties? Het verhaal bevat een aantal toponiemen en landschapsbeschrijvingen. Zo blijkt dat de de schrijver wel heel vertrouwd moet zijn geweest met de streek waarin het verhaal zich afspeelt.

Reinaert slaagt er in zekere zin in van koning Nobel een vrijgeleide te ontfutselen met een vertelsel over een vermeende schat van Elmeric. Bij Kriekeputte. Feiten verweven met fictie maskeren waarheid en verzinsels. Zo ook speelt Hijfte een cruciale rol, als de locus terribilis waar de samenzweerders tegen Koning Nobel in de duistere nacht hun plannen smeedden. Ook Hulst, Nieuw-Namen, Boudeloo, Daknam en het oudste cisterciënzerinnenklooster in Vlaanderen, in Lokeren-Oudenbos, worden met het verhaal in verband gebracht.

Die ijkpunten zijn in het lokale erfgoed verankerd. Tal van kunstwerken en ook straatmeubilair markeren die betekenisvolle plaatsen. Reinaertbeelden staan onder andere in Stekene, Sint-Niklaas, Waasmunster, Lochristi, Destelbergen, Hulst. Reinaertbanken bieden rust in Lokeren, Belsele, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Lochristi, Hulst, Nieuw-Namen en in Daknam, waar ook de troon van koning Nobel prijkt.

Ook de toeristische sector cultiveert het Reinaertepos, getuige waarvan de fietsroutes, de reuzen en het succes van het project Land van Reinaert, waarvan Lochristi dit jaar de vaandeldrager is. Vanzelfsprekend speelt ook de economie in op Reinaert. Talrijk zijn de horecazaken met een naam refererend aan het Reinaertepos, wat uiteraard ook geldt voor de streekbieren.

Ik stel er prijs op de Katoen Natie en de Phoebus Foundation van harte te feliciteren met dit uitgekiende Vossen-initiatief. Wie vossenstreken wil uithalen, is dus van harte welkom in het ruime zoete Land van Waas.

 

Jozef Dauwe

gedeputeerde voor Erfgoed

Provincie Oost-Vlaanderen

Voorzitter Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

 

 

OKV-abonnees die in België wonen, moeten geen verzendkosten betalen!