U bent hier

Vlaams-Brabant drinkt

De grootste biergigant ter wereld in de provinciehoofdstad en vele kleine ambachtelijke brouwers die met passie en stielkennis streekbieren produceren en verdwenen bieren doen herleven. De biercultuur in Vlaams-Brabant vandaag is een mooi voorbeeld van hoe mensen, omringd door een groeiende globalisering, steeds meer belangstelling hebben voor de lokale eigenheid. Daarmee verbonden is de toenemende interesse voor het regionale erfgoed. Het biererfgoed in Vlaams-Brabant is bijzonder waardevol en spreekt een breed publiek aan. Daarom namen vier culturele archiefinstellingen, advn, Amsab-isg, kadoc-ku Leuven en Liberaal Archief, met de steun van de provincie, het initiatief voor het onderzoeks- en ontsluitingsproject Vlaams-Brabant drinkt. Dit boek is de eerste publicatie van dit unieke samenwerkingsproject.

Auteur Annelies Tollet vertelt de boeiende en rijk geïllustreerde geschiedenis van de bier- en jenevercultuur in Vlaams-Brabant sinds 1800. Ze behandelt de evolutie in de productie: hoe artisanale brouwers en stokers in de negentiende eeuw onder druk komen te staan van industrialisering en schaalvergroting, hoe na de Tweede Wereldoorlog een tegenbeweging van ambachtelijke brouwers op gang komt. Ook de distributie komt aan bod, met onder andere de opkomst van het flessenbier en de bierhandelaars, en met het toenemend belang van imago en reclame. Er is aandacht voor het toenemend drankmisbruik in de negentiende eeuw, de beteugeling van het alcoholisme in de vorige eeuw en de campagnes vandaag. Dit boek is vooral het verhaal van mensen. Brouwers en stokers die als deftige burgers en politieke leiders in het centrum van de burgerlijke maatschappij stonden. Ondernemers die probeerden hun familiebedrijven overeind te houden in een snel veranderende wereld. Naoorlogse pioniers die van het artisanale bier opnieuw op de kaart hebben gezet. En de mensen die samenkomen in de cafés, het hart van levende lokale gemeenschappen. 

Vlaams-Brabant drinkt. Bier- en jenevercultuur sinds 1800 is een co-editie van de provincie Vlaams-Brabant en uitgeverij Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen in de reeks ‘Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant’.

Air Max
€28,00