U bent hier

Street Art in Vlaamse steden

Street Art in Vlaamse steden

Graffiti op treinen en trams, op muren en in steegjes, op brugpijlers… het is al jaren een vertrouwd beeld in de straat. Ondertussen zijn in de meeste van onze steden vaak gigantische muurschilderingen opgedoken. Er worden heuse street-artfestivals georganiseerd die dikwijls ingebed zijn in stadsmarketing-campagnes, om het imago van een stad verjongen bijvoorbeeld. Het volspuiten van muren krijgt zo een legaal cachet. Er zijn ook steeds meer galeries en musea die street art in huis halen. Wat blijft er dan nog over van het illegale en het rebelse?

Er zit toch nog flink wat vrijgevochten eigenzinnigheid in de werken van street-artkunstenaars die in dit themanummer, op de ontdekkingstocht langs Vlaamse steden opdagen. Al zijn er tussen de vele muurschilderingen wel al wat stromingen en stijlen te ontwaren. Er zijn street-artiesten die met hun werken maatschappelijke problemen aankaarten of de samenhang van de buurt willen stimuleren. Anderen spelen vooral met typografie en schilderen op een creatieve manier woorden of zinnen. We zien cartooneske muurschilderingen, abstracte werken, hyperrealistische beelden, schilderijen met vervormde perspectieven… het kan allemaal in street art.

Om deze muurschilderingen beter te begrijpen, stappen we eerst terug naar vroege jaren zestig, op zoek naar de wortels van street art in Spanish Harlem in New York. Daar zijn op de muren de eerste sporen te vinden van graffiti. Een grondlegger van street art is het Mexicaans muralisme, ontstaan tijdens de revolutie in 1910. De nieuwe Mexicaanse regering gaf toen aan kunstenaars de opdracht om via muurschilderingen de haar boodschap aan de gewone man te brengen. Ook de popart van de jaren vijftig is een kunststroming die relevant is gebleken voor street art. Na de voorstelling van de pioniers van street art in de Verenigde Staten en Europa, trekken we dan door Vlaanderen op zoek naar muurschilderingen van street-artkunstenaars van hier en nu. We vinden ze vooral in Brussel, Antwerpen en Gent, maar ook in Ieper, Oostende, Hasselt, Leuven, Kortrijk…

Air Jordan VI 6 ShoesAir Jordan 1 Low White/Black-Midnight Navy For Sale
OKV-abonnees die in België wonen, moeten geen verzendkosten betalen!