U bent hier

Oer - De wortels van Vlaanderen

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen - Oer

België boert uitstekend in de negentiende eeuw. Als eerste geïndustrialiseerde natie van het vasteland is haar economisch succes bijna niet te stoppen.Het platteland loopt leeg en boeren nemen hun intrek in de volksbuurten van de groeiende steden. Hier worden zij arbeiders, vaak in erbarmelijke omstandigheden levend. De verkrotte en overbevolkte beluiken zijn een broeihaard voor armoede en ziekte. het heimwee naar het plattelandsbestaan is alom aanwezig.

Kunstenaars als Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, George Minne, Gust De Smet en Frits Van den Berghe verlaten het vervuilde Gent. In de dorpen van de Leiestreek kunnen zij vrij ademen, en vinden ze echo's van de verloren idylle. Elk op hun manier zoeken ze -bewust of onbewust- hun 'roots'. De een vindt die in rijpe korenvelden, de ander in de bruegeliaanse poëzie van een winterlandschap of in het getaande gezicht van een boer.

Hoe dan ook: deze kunstenaars lijken op een bijna romantische manier te raken aan iets wat nog het beste kan omschreven worden als 'oerelementen'. In hun schilderijen, beelden en tekeningen zweemt een soort collectieve essentie, een monumentale, complexloze en vaak spirituele ode aan de streek en haar bewoners.

OKV-abonnees die in België wonen, moeten geen verzendkosten betalen!