U bent hier

Kunst voor das reich

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen Kunst voor das reich

De Tweede Wereldoorlog bracht zoveel gruwel met zich mee dat het bijna infaam is om over kunst te spreken. En toch heeft zich in die periode, tussen alle ravage en deportaties door, een grootscheepse kunstdrainage naar het Derde Rijk voorgedaan. Met doorgedreven systematiek zijn uit alle hoeken van bezet Europa schilderijen, beelden, gobelins, boeken en antieke meubelen naar Duitsland en Oostenrijk versleept. Zelfs voor mensen die thuis waren in de kunstwereld speelde dit gebeuren zich af in een dode hoek.

Tijdens de oorlog zou er voor een waarde van 2,5 miljard dollar aan kunst overgebracht zijn. Dat zou neerkomen op één vijfde van alle kunstschatten ter wereld.

In dit nummer volgen we het parcours van 78 schilderijen in onze musea.

 

Auteur: Geert Sels (°1965) is cultuurredacteur bij De Standaard. Studeerde Germaanse filologie, Theaterwetenschap en Kunst-en Cultuurbeleid. Was lang theaterrecensent, volgt nu cultuurbeleid en architectuur. Raakte eind 2013 door de affaire Gurlitt gefascineerd door nazikunst. Kreeg in 2014 De Loep voor onderzoeksjournalistiek voor een reeks artikels over dat onderwerp.

 

 

Shop Women's Bootsnike
OKV-abonnees die in België wonen, moeten geen verzendkosten betalen!